Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

156 läkare i upprop

Bara på ett år har bristen på distriktsläkare blivit mycket större. Nu kräver distriktsläkarföreningen snabba åtgärder av landstingsledningen för att vända trenden.

Annons
Läkare kräver förändring.  Och det omgående från landstingsledningens sida  för att läkarbristen inte ska bli ännu värre. Här ses styrelsen för distriktsläkarföreningen i Dalarna:  Nils Rodhe, Falun, Anna Åberg, Rättvik, Gunnar Svärd, Borlänge, Gunilla Johnston, Gagnef och Witold Pisarek, Borlänge.

85 distriktsläkare fattas i Dalarna. En brist kan bli betydligt större. Inom fem år går 39 procent i pension och över 70 procent kan ha gått från sina tjänster.

Det visar en ny enkät som distriktsläkarföreningen i Dalarna har tagit fram.

Enkäten visar så alarmerande resultat att 156 distriktsläkare har undertecknat ett upprop med krav på omedelbara förändringar för att inte bristen på distriktsläkare ska gå från värre till värst.

Distriktsläkarföreningen tog därför till det ovanliga att kalla till en presskonferens i Falun för att uppmärksamma situationen.

– Det behövs en förändring. Läkarsituationen är betydligt sämre än för ett år sedan, säger Gunnar Svärd, distriktsläkare i Kvarnsveden.

– Visioner och en strategi behövs för att få flera distriktsläkare till Dalarna, fortsätter han.

Redan i dag går många av Dalarnas 100 distriktsläkare på knäna. Deras uppgifter har ökat under senare år, samtidigt som allt färre av dem är fast anställda.

Det ökade uppdraget beror på att sjukhusen hemförlovar patienter allt tidigare, som därmed har större vårdbehov. Det beror i sin tur på att sjukhusvården blir allt mer specialiserad. Allt större del av det medicinska omhändertagandet vältras över på vårdcentralerna.

– Vi har världens roligaste jobb, men det är mycket ensamarbete och hög arbetsbelastning, säger Anna Åberg, distriktsläkare i Rättvik.

På den punkten skiljer sig inte Dalarna från andra landsting. Situationen är lika allvarlig i hela landet.

Dalarnas hopp inför framtiden är att så många som 75 ST-läkare specialistutbildar sig här. Men de avslutar numera sina studier oftare. En stor andel av dem planerar inte heller att stanna i Dalarna när de är klara. De vill till och med bli stafettläkare.

En hög arbetsbelastning på vårdcentralerna är bakgrunden till att ST-läkarna lämnar Dalarna.

–Varför inte ge ST-läkarna stöd och handledning så de uppmuntras att stanna? Det är så mycket billigare än inhyrda stafettläkare, säger Anna Åberg.

Mer läsning

Annons