Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

142 får gå  från Outokumpu

Nu är varselförhandlingen för metallarna på Outokumpu klar. Sammanlagt miskas arbetsstyrkan med 142 personer, 60 av dem sägs upp.
– Det här är en stor omställning, säger Kalle Sahlin, IF Metalls ordförande på Outokumpu i Avesta.

Annons
60 personer får gå från Outokumpu i Avesta.Foto: Tobias Ahlén

I oktober förra året meddelade Outokumpu att 230 personer varslas från sina tjänster på järnverket, 150 metallare och 80 tjänstemän.

Nu står det klart att 142 av de varslade tjänsterna försvinner från järnverket.

– 60 personer blir uppsagda på grund av arbetsbrist, säger Kalle Sahlin.

Utöver de uppsagda har 71 anställda accepterat de avgångspensioner som företaget erbjudit, fyra personer har fått deltidspension, åtta har sagt upp sig och en person har följt med ett outsourceat företag.

– Under nästa vecka kommer cheferna att vara ute och meddela de som drabbas av uppsägningen, säger Kalle Sahlin.

Han är kritisk till hur förhandlingarna gått till.

– Det har tagit onödigt lång tid. Företaget har erbjudit pension i två steg. Först till de som är födda -47, -48 och -49. Det gjorde man i början av mars. Därefter gav man de som är födda -50 erbjudande. Man skulle ha gjort allt samtidigt, då skulle förhandlingarna kunna vara klara för en månad sedan, säger Kalle Sahlin.

Från driften kommer ett skiflag att försvinna. Störst förändring kommer att ske på underhållsverksamheten på järnverket. Där minskas arbetsstyrkan med en tredjedel.

– Man kommer att göra en förändring mot ett förebyggande underhåll. Det behöver inte vara fel, men man borde ha gjort det i en sansad takt. Nu finns det många frågor som inte är besvarade, säger Kalle Sahlin och fortsätter:

– Dessutom skulle vi få utbildning under förhandlingens gång. Det har vi inte sett röken av.

Jacob Sandberg, platschef på järnverket i Avesta, kan just nu inte ge några djupgående kommentarer på förhandlingarna på grund av att Outokumpu ligger i en så kallad tyst period i och med att företaget snart ska redovisa ett ekonomsikt resultat. Men Jacob Sandberg tycker att förhandlingarna varit konstruktiva.

– Samtidigt är det alltid två parter i en förhandling. Hade jag varit ensam hade det varit klart i höstas, men då hade det inte blivit lika bra. Båda parter har säkert något att lära av det här, säger Jacob Sandberg.

Han berättar även att de som sägs upp kommer att erbjudas sommarjobb i år.

– Det betyder att deras anställning kommer att ta slut sista augusti, säger han.

Kalle Sahlin, IF Metalls ordförande på Outokumpu i Avesta.
Annons