Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre man avled på Mora lasarett – händelsen Lex Maria-anmäls

Landstinget Dalarna gör nu en Lex Maria-anmälan efter att en 83-årig man avlidit på Mora lasaretts intensivvårdsavdelning.

Det var i höstas som en 83-årig man kom in med ambulans på Mora lasarett efter att han haft ryggsmärtor, varit frånvarande och ramlat i hemmet. Väl på akutmottagningen beskrev mannen att han även hade smärtor på höger sida av magen, men ryggsmärtorna ska då ha släppt.

När man kontrollerade mannens blodprover var de utan anmärkning och blodtrycket och pulsen ska ha sett bra ut. Man gjorde därför bedömningen att mannen kunde lämna sjukhuset och komma tillbaka om tillståndet förvärrades.

Men när patienten skulle åka hem svimmade han och blev efter det inlagd för observation och övervakning av hjärtrytmen. Ett par timmar senare ska mannens hjärtrytm varit snabb och han klagade på buksmärtor.

Läs också (Plus): Mikael visade alla tecken på stroke – läkaren skickade hem honom med en klapp på axeln

Mannen fick därefter plötsligt hjärtstopp, och man påbörjade hjärt- och lungräddning. När patienten återfått cirkulationen förflyttades han till intensivvårdsavdelningen, där han fick hjärtstopp igen och avled.

Vid en obduktion konstaterades att mannen hade ett brustet bråck på stora kroppspulsådern. I en intern utredning om händelsen har det framkomimt att mannens smärta inte uppfattades vara så allvarlig, och därmed inte kommunicerades tillräckligt.

Läs också (Plus): Barn föddes svårt sjukt efter att gravid med feber skickades hem från BB - nu anmäls händelsen

Vid misstanke om bråck på kroppspulsådern ska en skiktröntgen eller ett ultraljud genomföras. Landstinget menar att man dock inte kan säga med säkerhet att mannens liv hade kunnat räddas om en skiktröntgen eller ett ultraljud genomförts vid det aktuella tillfället. Man väljer ändå att Lex Maria-anmäla händelsen.

– Vid brustet pulsåderbråck på stora kroppspulsådern är dödligheten mycket hög och tyvärr ännu högre hos äldrepersoner. För att klarlägga det allvarliga och plötsliga förloppet samt belysa eventuella oklarheter har en Lex Maria-anmälan gjorts, säger Eva Ohlsson, chefläkare på Landstinget Dalarna, i ett pressmeddelande.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android