Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagare kräver att företag ska betala miljonbelopp för skogsbranden

 
Stora skogsbranden i Västmanland
Visa alla artiklar

Kammaråklagare Christer Sammens yrkar att både uppdragsgivaren Stora Enso Skog AB och uppdragstagaren MB Skog AB ska betala 5 miljoner kronor vardera efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

Christer Sammens begär att Västmanlands tingsrätt ska döma båda aktörerna för allmänfarlig vårdslöshet.

Åklagaren yrkar att uppdragsgivaren Stora Enso Skog AB och uppdragstagaren MB Skog Edsbyn AB ska betala 5 miljoner kronor vardera i företagsbot.

Christer Sammens menar att bägge företagen har orsakat branden genom oaktsamhet – markberedningsarbeten borde inte ha utförts med hänsyn till vädret och andra omständigheter.

Sammens menar också att man i vart fall borde haft brandvakt och tillräcklig släckningsutrustning när arbetet utfördes.

Det var 31 juli 2014 som den stora skogsbranden i Västmanland utbröt, till följd av ett markberedningsarbete på ett hygge. Branden kom att omfatta ett cirka 150 kvadratkilometer stort område. Skog, bebyggelse och annan egendom till mycket stora värden förstördes i brandens härjningar.

Läs mer: Tre år sedan den stora skogsbranden: Så här ser det ut nu

Läs mer: Den stora skogsbranden - dag för dag

Mikaela Lundblad 021-19 92 05 [email protected]