Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

9,2 miljoner i bilstöd till Dalarna

286 miljoner kronor betalades ut i bilstöd förra året. I Dalarna fick 91 personer dela på totalt 9,2 miljoner kronor.

Det visar Försäkringskassans statistik för 2016, som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

– Bilstödet är till för att personer som till exempel har MS, och är väldigt begränsade i sin gångförmåga, ska ha en chans att delta i samhällslivet, säger Henrik Alenius, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, till Nyhetsbyrån Siren.

Under förra året fick varje mottagare i snitt 109 000 kronor.

– Bilstödet har gått igenom en stor lagändring som gäller från januari 2017. Grundbidraget på 60 000 kronor har sänkts till 30 000, men vägs upp av ett nytt tilläggsbidrag som finns i tre delar. Syftet från lagstiftaren är att personer i behov av anpassning och ekonomiskt svaga personer ska få mer av stödet, säger Henrik Alenius.

Förändringar av bilstödet gjordes vid årsskiftet. Ändringarna innebär, enligt Försäkringskassan, ett halverat grundbidrag för inköp av bil från 60 000 kronor till 30 000 kronor, höjda inkomstnivåer i anskaffningsbidraget, ett nytt så kallat tilläggsbidrag för inköp av bil och möjlighet att bevilja anpassningsbidrag för körträning både före och efter en anpassningsåtgärd.