Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

79-årig man avled i vasaloppsspåren

En man ska ha avlidit samtidigt som han åkte under öppet spår i dag under Vasaloppsveckan. Mannen var 79-år och hemmahörande i Dalarna.

Enligt pressinformation från Vasaloppet så ska mannen ha fallit ihop i spåret i närheten av Vasslan mellan Evertsberg och Oxberg.

Mannen ska ha varit veteran i vasaloppssammanhang i cirka 30 år. Han skulle i dag ha genomfört sitt 56:e Vasalopp.

– Läkare som deltog i loppet påbörjade omedelbart hjärt- lungräddning som sedan togs över av Vasaloppets egen sjukvårdspersonal som snabbt var på plats. Trots det gick hans liv inte att rädda och han avled på platsen, säger Ulf Hållmarker, tävlingsläkare och ansvarig för sjukvården under Vasaloppsarrangemangen.

Ulf Hållmaker säger till tidningen – att man inte var för sent på plats – utan att det var mycket folk som direkt påbörjade behandling.

– Är man på plats inom några minuter brukar det ibland gå att rädda livet på den utsatte, säger Hållmarker.

Kan man göra någonting för att förhindra det här i förväg?

– Det är inte så att man blir sjuk den dagen det händer. I regel har man byggt upp en viss förträngning i hjärtats kranskärl – och detta under en längre tid.

– Får man symtom som smärtor i brösten – när man anstränger sig – eller ojämnheter i bröstet, då bör man undersöka sig på vårdcentral. Om man inte har några symtom är det väldigt svårt att hitta i förväg.

Hur ser sjukvårdsresurserna ut på Vasaloppsveckan?

– Vi försöker bygga upp det med ett antal läkaren, sjuksköterskor, hjärtstartare, skotrar och annan utrustning – på ett sätt så att vi ska kunna motsvara de behov som finns. Liksom vårt samarbete med ambulans och SOS-alarm, att det snabbt kan rycka ut när sådan här händer.

I pressmeddelandet skriver också Vasaloppet att plötslig hjärtstopp drabbar i genomsnitt en på femtio tusen deltagare men att dödsfall är mycket ovanligt. Genom åren ska 19 personer ha omkommit till följd av hjärtstopp under något av loppen.

Anhöriga till den avlidne mannen är underrättade om händelsen.