Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

75 barn står i kö till förskolan i Avesta – "Det är ett tufft läge"

I två års tid har bildningsförvaltningen slitit för att få fram förskoleplatser till allt fler barn i kommunen. Just nu är kön 75 barn lång.
– I två år har vi letat lokaler, lokaler, lokaler och personal. Jag tror att vi kommer få fortsätta med det, säger Mikael Westberg (S), bildningsstyrelsens ordförande.

De senaste åren har befolkningen i Avesta ökat kraftigt. Som en följd av detta har trycket på kommunens förskolor ökat och köerna blivit allt längre. Nu väntar 75 barn på att få en plats på förskolan.

– Det är mycket, men kön är föränderlig. Det jätteviktigt att man är medveten om det. Föräldrar tackar nej eller ja eller flyttar fram datum, säger Karin Vestman, resultatenhetschef på förskolan i Avesta, och fortsätter:

– Vi räknar varje dag på det här. Bara för att ett barn slutar kan inte automatiskt nästa barn i kön komma in. Det beror på ålder och de yngre barnen är mer resurskrävande för personal och lokaler.

Trycket på förskolan innebär med all sannolikhet att bildningsförvaltningen behöver öppna upp en tillfällig förskola.

– Vi räknar med att den behöver vara i gång i mars. Den kommer nog att ligga nära förskolan på Åsgatan 12, säger Karin Vestman.

Läs mer: Lång kö till barnomsorgen väntar i januari – privata dagmammor är en lösning

Politikerna i bildningsstyrelsen har tidigare satt ett mål som man kallar för "Ett barn en plats" som går ut på att minska barngrupperna i förskolan.

– Det har gjort att vi har en ännu tuffare situation, säger Karin Vestman.

– Vi har infört något som vi kallar för ett barn en plats som gör att vi minskat antal barn på varje avdelning. Det gör att bilden blir ännu tuffare så klart. Vi tycker att det är oerhört viktigt för arbetsmiljön för de anställda och även för barnen, förklarar Mikael Westberg.

I och med att förskolan växer har bildningsförvaltningen börjat planera för att även grundskolan kommer att växa i framtiden. I Bergsnäs har det redan börjat bli trångt.

– Skolan i Bergsnäs har signalerat under en längre tid att de är trångbodda och behöver mer lokaler. Men anledning av det har vi titta på vår verksamhet där. Det som kommer att ske nu, och som vi skickat ut information om, är att under läsåret kommer vi ha en förskoleavdelning kvar jämfört med två i dag, säger Karin Vestman.

Med tanke på att även förskolan behöver mer plats måste det här ställa till er planering?

– Ja, men samtidigt är vi båda en del av bildningsförvaltningen och känner ett övergripande ansvar för både förskola och skola. Det känner jag att mina kollegor också gör. Vi försöker titta på de bästa lösningarna, säger Karin Vestman.

– Tidigare när förskolan växte mycket och det fanns plats i skolan kunde vi använda skollokaler. Det går inte i dag för vi vet att skolan kommer växa framöver, säger Mikael Westberg.

Beslutet att man ska stänga en avdelning i Bergsnäs innebär även att bildningsförvaltningen i dagsläget inte tar in några nya barn där.

Läs mer: Avestas barnomsorg står inför krissituation

Mikael Westberg berättar att arbetet med att erbjuda förskoleplats till barn inom fyra månader, den längsta tid som föräldrar ska behöva vänta på en plats, blivit vardag i Avesta.

– Situationen är ungefär som det varit den senaste tiden. I två år har vi letat lokaler, lokaler, lokaler och personal. Jag tror att vi kommer få fortsätta med det.

Läs mer: Skogsbo får privat familjedaghem