Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

40-tal brandmän bekämpar storbrand i centrala Umeå – klyver husfasad för att hindra spridning

En kraftig brand rasade i centrala Umeå under måndagskvällen och natten. Vid midnatt stod det klart att räddningstjänsten måste klyva fasaden på Vattenfalls byggnad för att försöka förhindra fortsatt spridning.

Branden startade i ett gårdshus men spred sig via ventilationer till Vattenfalls lokaler intill, där vinden snabbt ska ha blivit övertänd, skriver SVT Västerbotten. Då ännu ett hus hotades av lågorna strax före midnatt bestämde sig räddningstjänsten för att riva delar av fasaden på Vattenfalls byggnad.

– Vi jobbar på att försöka få elden att inte sprida sig dit. Vi har fått in specialbussar för att riva den delen av fasaden som vetter mot trähuset, ja, vi ska klyva fasaden helt enkelt, säger Anders Jonsson vid räddningstjänsten till VK.se.

Första larmet till SOS Alarm kom in redan klockan 18:42 och cirka 40 brandmän bekämpade den kraftiga branden och flera gator stängdes av. Vattenfalls kundtjänstpersonal, som arbetade i lokalerna när branden startade i gårdshuset intill, fick evakueras.

Under natten kan boende i närheten eventuellt behöva evakueras, skriver Aftonbladet.

– Det beror lite på vinden, säger Mattias Borin vid polisens ledningscentral till tidningen.

Tidigt på tisdagsmorgonen var branden ännu inte under kontroll.