Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

40 procent trycks redan digitalt i Falun

Övergången till digitaltryck hos Scandbook i Falun går snabbt, under första kvartalet nådde man digital andel på hela 40 procent.

Scandbook förvärv i Litauen i fjol och flytten av pocketbokstryckningen från tryckeriet på Ingarvet i Falun där man också trimmat in den nya digitaltryckmaskinen påverkar i hög grad kvartalets omsättning, resultat och nyckeltal visar första kvartalsrapporten för 2016.

Omsättningen ökade med 57 procent till 63,3 mmiljoner kronor jämfört med första kvartalet 2016 men resultatet försämrades med 1,7 miljoner till 0,7 miljoner i förlust.

– De svenska och norska marknaderna hade en modest inledning på året. Däremot gick försäljningen till flera av våra exportmarknaderna väl med tillväxt i Finland, Förenade kundgariket och i Baltikum.

Scandbook hade 32 miljoner av försäljningen i Sverige under första kvartalet jämfört med 29 miljoner första kvartalet 2015

Under kvartalet lades pocketproduktionen i Falun ner och produktionen flyttades till enheten i Litauen.

– I Falun har produktionen stegvis flyttats från offset till digitaltryck. Vid utgången av kvartalet producerades 40 procent av titlarna i Falun digitalt. Den utvecklingen förväntas fortsätta i och med marknadens behov för kortare produktionsserier samt tack vare en ökning i produktionen av mjukband med flikar, kommenterar koncernchefen Magnus Breitenstein kvartalsrapporten.

Genomsnittligt antal medarbetare första kvartalet var 180 personer jämfört med 108 innan köpet i Litauen.