Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

300 boende i Ringen protesterat mot islamiskt center

300 boende i Ringen protesterar mot planerna på ett islamiskt center vid Stadshuset.
– Det finns lämpligare platser i Borlänge där störningar kan undvikas, anser de som skrivit under namnlistorna.
Bland annat befaras kraftigt ökade trafikstörningar.

Kommunen arbetar för närvarande med frågan om var ett islamiskt center ska lokaliseras. Området i närheten av Stadshuset och förskolan Eken är ett hett alternativ.

Runt 300 personer har skrivit under namnlistor som nu lämnats in till kommunen - flertalet av de som undertecknat är boende i Ringen.

– Trafiksituationen är redan i dag så extrem att det inte kan tillåtas någon mer belastning, heter det i skrivelsen till mark- och plankontoret.

Där pekas även på att genomfartstrafiken via Röda vägen mot Kvarnsveden är farlig och snabb. Kollektivtrafiken uppges inte heller fungera till området. I skrivelsen betonas att det inte handlar om att försöka hindra någon religiös verksamhet.

– Vi föreslår att detta bygge ska uppföras där det finns möjlighet för dessa människor att utöva sin religion och även utöka när antalet utövare ökar.

De 300 som protesterar mot planerna menar att den plats som föreslås invid Stadshuset och Hagakyrkan är en lugn oas med träd och buskar.

– En moskébyggnad överskuggar barnstugan och tar bort en historisk vy mot före detta komministerbostaden. Även gångstråket mot stadskärnan fråntas oss gående. Peace & Loves största scen kan inte heller användas i området.

I skrivelsen framförs krav på en miljökonsekvensbeskrivning och noggranna utredningar om vatten, avlopp, el och bredband samt vilka störningar som uppstår för omgivningen vid centrets fulla verksamhet.

Det framhålls att det finns lämpligare platser i Borlänge. Alternativ som nämns är Coop Forum-området och platsen för tidigare Hemköpshuset, den byggnad som brann ned.

Kommunen har fått in flera yttranden under arbetets gång, såväl positiva som negativa. Även någon av de boende i Ringen har yttrat sig positivt om en lokalisering vid Stadshuset.

I augusti eller september kommer frågan upp till politisk behandling.