Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

25-årsjubileum för bankstiftelse i Dalarna – 250 inbjudna gäster och föreläsare


Sparbanksstiftelsen i Dalarna fyller 25 år. För att fira jubileet bjöd stiftelsen in till Daladagen på Magasinet i Falun.

Annons

– Det är minst 250 personer här i dag, konstaterade Jan Eivinson, ordförande i Sparbanksstiftelsen Dalarna.

Grunden stiftelsen lades av de tidigare läns- och regionsparbankerna. Bakgrunden var bland annat en alltför frikostig utlåning i några av sparbankerna och i början av 1990-talet blev situationen akut.

Lösningen blev att elva av dessa banker bildade det som i dag är Swedbank.

– Sparbanksrörelsen i Sverige fyller snart 200 år, berättade Jan Eivinson innan han lämnade över till Daladagens första talare, entreprenören Erik Paulsson.

Sparbanksstiftelsen delar bland annat ut stipendier, stödjer projektet Ung företagsamhet. Avkastningen på stiftelsens aktier kan användas till att stödja lokala projekt och hittills har drygt 100 miljoner kronor delats ut, med syfte att bidra till Dalarnas utveckling.

Under dagen berättade även ungdomar från Ung Företagsamhet i Dalarna, om sina erfarenheter. Ytterligare en entreprenör på talarlistan var Hidayet Tercan, som kom till Sverige som flykting från Turkiet och därefter blev en framgångsrik företagsledare.

Läs fler nyheter från Falun