Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

24 timmar i spåret har gett över 60 000 kronor till cancerforskningen

I lördags startade ett tiotal skidåkare ett lopp som skulle pågå i ett dygn. Målet var att åka så långt som möjligt samtidigt som åkarna samlade in pengar till Cancerfonden.

På flygresan till långloppet Nordenskiöldsloppet fick Fabian Hästbacka och Jonas Ekeberg idén att de borde arrangera ett skidlopp som skulle hålla på i 24 timmar för att se hur långt de kunde ta sig. Senare kom Martin Nilshagen med idén att samtidigt som de slet i spåret skulle samla in pengar till Cancerfonden.

I lördags stod de tre på startlinjen, tillsammans med ett tiotal åkare, till det 400 meter långa spåret som dragit upp på Avesta motorstadiums rundbana.

– Det var fantastiskt och alla deltagare har gjort en enorm bedrift. Det är helt sanslöst att vi klarade det över huvud taget. Man klarar med än vad man tror uppenbarligen och det gäller bara att våga ta klivet, säger Fabian Hästbacka som själv klarade lite drygt 20 mil på de 24 timmarna.

Totalt skidades det ungefär 150 mil på Motorstadion i helgen. Längst, förutom de två stafettlagen som ställde upp i loppet, tog sig Jonas Ekeberg med sina dryga 23 mil.

– Att det var tufft var det inget snack om, men det var inte lika tufft som jag trodde att det skulle vara. Jämför man med Nordenskiöldsloppet som både Jonas och jag genomfört var det här hårdare. Vi trodde att vi skulle komma längre eftersom att det hela tiden var flackt, men kör man flackt hela tiden får man aldrig vila och man får hela tiden aktivera kroppen. Åker man Vasaloppet eller Nordenskiöld är det backar som man kan vila lite och få upp hastigheten, berättar Fabian Hästbacka.

Var det mycket folk som kom och tittade?

– Det kom lite folk under dagen och det var faktiskt folk sent på kvällen och en hel del när vi gick i mål. Jag kan inte påstå att det var någon publiksuccé, men det var inget vi räknat med heller. Det var ju inte direkt så action-fyllt. Ett stort tack till dem som kom. De gav oss jättemycket energi. Alla som håller på med distansidrott vet hur mycket det betyder att få lite hejarop.

Målet med loppet var att samla in 25 000 kronor till Cancerfonden. En summa som överträffades.

– Vi hade klarat 25 000 redan innan vi startat loppet. Insamlingen är inte avslutad än, för de som satt en kilometerpeng på en enskild åkare har inte betalat in än. Just nu är insamlingen uppe i över 62 000 kronor. Det är helt sjukt och kanske, kanske kommer vi upp i 75 000 kronor. Det här är stort och rörande, säger Fabian Hästbacka.

Finns det någon chans att det här blir ett återkommande evenemang?

– Det här kommer ta ett tag att smälta, för man är fortfarande kvar i bubblan. Vi får se var det tar vägen. Det är klart att det man skulle kunna spinna vidare på det, men sen får vi se hur mycket vi orkar göra.