Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

15 år utan Astrid Lindgren

Löfven önskar henne Nobelpriset och Jimmie Åkessons inspiration upprör. 15 år efter Astrid Lindgrens död är författaren fortfarande ständigt aktuell.
– Hon har haft en sådan otrolig betydelse för så många människor, säger Lillemor Torstensson på Svenska barnboksinstitutet.

"Astrid Lindgren var en fantastisk författare och person, även om jag aldrig träffade henne så var hon en mycket varm person som borde ha fått Nobelpriset i litteratur under många, många år". Orden är statsminister Stefan Löfvens, som några dagar före jul berättade vem han önskar borde ha tilldelats litteraturvärldens absolut finaste pris.

Den 28 januari var det 15 år sedan Astrid Lindgren dog, och statsministerns citat är ett av många tecken på att hon fortsätter att engagera. I slutet av förra året reagerade till exempel hennes barnbarn Olle Nyman mycket starkt på att SD-ledaren lyfte fram Lindgren som sin nationalromantiska inspirationskälla.

"Nej, Jimmie Åkesson, Astrid Lindgren var inte en nationalromantisk författare. Vi som kände henne kan säga att hon hade varit mycket sorgsen över en politisk diskussion som ställer människor mot människor, som delar upp mänskligheten i vi och dem", skrev han i en debattartikel i Expressen.

Enligt Lillemor Torstensson, informatör på Svenska barnboksinstitutet och guide i Astrid Lindgrens hem på Dalagatan i Stockholm, är en av förklaringarna till Astrid Lindgrens ständiga aktualitet just hennes engagemang i sådana allmänmänskliga frågor.

– Hon ställde sig upp mot Gunnar Sträng, fällde nästan en regering, var engagerad i djurens rätt och mot barnagan. Hennes krigsdagböcker visar också att hon var otroligt medveten om vad som händer i världen och i hennes litteratur är det tydligt att hon alltid satte barnet främst, säger hon.

– En annan förklaring är att hennes böcker ständigt hålls levande. Dels kommer de i nyutgåvor hela tiden, dels lär många känna böckerna genom att så många av dem filmatiserats. Fler och fler upptäcker henne hela tiden, säger Lillemor Torstensson.

Astrid Lindgren föddes i Vimmerby 1907 och avled den 28 januari 2002 i sitt hem i Stockholm. Hon skrev över 40 böcker som har översatts till närmare 100 olika språk.