Dalarnas biträdande smittskyddsläkare är klimataktivist. Han är inte ensam om sitt engagemang. I Dalarnas hälso- och sjukvård arbetar många som är djupt oroade över klimatförändringarna. Krafttag behövs, men alldeles för lite sker för att hejda utvecklingen mot fullskalig klimatkris.
Som hälso- och sjukvårdspersonal arbetar vi för en bättre hälsa i Dalarna. Samtidigt brottas vi med bland annat virusepidemier och brist på både personal och vårdplatser. I detta kämpar vi ändå tillsammans. Vi tar extrapass, vi struntar i fikapauser och vi jobbar över och kommer hem sent till våra barn.
Annons
Men att jobba inom vården ger också mycket tillbaka. Vi ser att vårt arbete gör nytta. Varje dag. I grunden ägnar vi vår arbetstid åt att minska lidande och undvika för tidig död hos Dalarnas befolkning.
Annons

"Det finns mycket som är oroande i dagens samhälle, men människor som engagerar sig för en bättre värld är inte vad vi ska vara rädda för", skriver 49 läkare, psykologer, tandläkare och barnmorskor i Dalarna. (Arkivbild från klimatstrejk.)
Bild: Tim Aro/TT
För många av oss går det inte att enkelt stänga av detta när arbetsdagen är slut. I media möts vi av rapporter från länder där klimatförändringarna redan skördar offer, som till exempel vid översvämningarna i Pakistan i somras där miljontals drabbades. Tyvärr är detta bara början. FN:s generalsekreterare António Guterres beskriver det vi kan vänta oss som en ”atlas över mänskligt lidande”.
I våra ögon vore det ologiskt att inte arbeta för att försöka vända en sådan utveckling. Det engagemanget står inte i motsats till våra arbeten, utan är en förlängning av att vilja det bästa för barn och vuxna, såväl här i Dalarna som i resten av världen. Tyvärr har vi bråttom. Det är just nu vi har en möjlighet att försöka bromsa de galopperande klimatförändringarna, som annars kommer att leda till ett extremt stort lidande på grund av brist på vatten, minskad matproduktion, massflykt, krig och konflikter.
Civil olydnad har använts många gånger i historien när andra sätt att åstadkomma viktiga samhällsförändringar inte har fungerat.
Civil olydnad har använts många gånger i historien när andra sätt att åstadkomma viktiga samhällsförändringar inte har fungerat. Några exempel är baltländernas kamp för självständighet från Sovjetunionen, medborgarrättsrörelsen i USA och kampen för kvinnlig rösträtt. När vi idag ser tillbaka i backspegeln är det tydligt att dessa handlingar har hjälpt till att utveckla demokratin i världen.
Annons
Annons
De som drabbas hårdast av klimatkrisen lever ofta i fattigdom och under svåra förhållanden. De som kommer att drabbas ännu värre är idag bara barn eller ännu inte födda. Dessa kan inte föra sin kamp själva. De kan inte göra sina röster hörda. Vi försöker vara deras röst här och nu.

"Vi behöver fler – inte färre – människor som bryr sig, som tar sig tid och som vågar kämpa för en bättre framtid."
Bild: Arkivbild
Det finns mycket som är oroande i dagens samhälle, men människor som engagerar sig för en bättre värld är inte vad vi ska vara rädda för. Vi behöver fler – inte färre – människor som bryr sig, som tar sig tid och som vågar kämpa för en bättre framtid. För att vi ska kunna lämna över ett jordklot där det fortsatt går att leva bra liv. För våra barn och för kommande generationer.
Maria Backman, överläkare
Terese Nilsson, leg läkare och doktorand
Linnea Dahlström, övertandläkare
Petra Englund, specialistläkare
Ylva Linder, leg psykolog
Jenny Thorold, leg psykolog
Rebecca Baylis, leg barnmorska
Boel Adler, leg läkare
Amanda Sturm, leg läkare
Martin Larsson, överläkare
Malin Sirén, specialistläkare
Maria Eriksson Wester, leg psykolog
Göran Petri, pensionerad läkare
Maria Petri, specialistläkare
Göran Eriksson, specialistläkare
Annons
Leif Kolmodin, leg läkare
Erik Frösell, specialistläkare
Clara Thörn, leg läkare
Jon Roos, specialistläkare
Hanna Tingård, specialistläkare
Annons
Maja Kolmodin, leg läkare
Ida Kullberg, specialistläkare
Anna Frisk, leg läkare
Emelie Svedmyr, specialistläkare
Filip Sundal, leg läkare
Nina Dahle, leg läkare
Helena Stenport, överläkare
Anna Leijon, leg läkare
Hedvig Kallenberg, leg läkare
Nadja Schuten Huitink, specialistläkare
Jenny Windling, leg läkare
Karolina Weidne, leg läkare
Maja Cohen, specialistläkare
Maria Hårdstedt, specialistläkare och forskare
Karin Brandberg, specialistläkare
Mirjam Rönnegård, specialistläkare
Björn Wallén, leg läkare
Elin Bromander, specialistläkare
Sara Orre, specialistläkare
Sanna Goenechea, överläkare
Mikael Hellsten, specialistläkare
Ida Nylander, överläkare
Martin Alsén, specialistläkare
Göran Brandberg, pensionerad läkare
Elisabet Arbman, pensionerad läkare
Emma Linderholm, specialistläkare
Linda Byström, specialistläkare
Ylva Hammarlund, överläkare
Jonas Wuopio, specialistläkare
–––
Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.