AnnonsAvesta kommun

Samhällsorienteringen hjälpte Rama och David att förstå det svenska samhället: "Nu är jag mer självständig"

Som ny i Sverige kan det ibland vara svårt att navigera hur saker och ting fungerar. Integrationsenheten i Avesta kommun erbjuder samhällsorientering till alla utrikesfödda som vill lära sig mer om sitt nya hemland.

Rama Alawad kom till Sverige från Syrien i april i år, och säger att kursen har hjälpt henne att bli tryggare.

Samhällsorienteringskursen syftar till att ge nyanlända fördjupade kunskaper om det svenska samhället. Kursen består av 100 timmar undervisning, där deltagarna får studera och diskutera olika aspekter som rör livet i Sverige.

– Det handlar till exempel om rättigheter och skyldigheter, om svensk demokrati och hur myndigheter och institutioner fungerar, säger integrationshandläggare Najwa Abbas. Under kursens gång får deltagarna möta representanter från bland annat socialtjänst, polis, sjukvård och arbetsförmedling, som förklarar sina verksamheter och vad de är till för. Vi tar också upp frågor kring arbete, utbildning, bostad, hälsa och familj, så att deltagarna får rätt verktyg att hantera sitt vardagsliv.

Läs mer om Integrationsenheten Avesta och hur de kan hjälpa dig som utrikesfödd.

Najwa Abbas, integrationshandläggare på Avesta kommun.

Enligt Najwa Abbas är förhoppningen att kunskaperna ska leda till att deltagarna känner sig redo att ta nästa steg mot att etablera sig i Sverige.

– Detta är något som kan göra riktig skillnad för den som är nyanländ. Genom att bättre förstå sin omgivning kan deltagarna lättare se vilka möjligheter de har, och få den information och uppmuntran som behövs för att gå vidare med praktik, utbildning eller jobb. Även myndighetsrepresentanterna själva lär sig faktiskt mycket av att delta, eftersom de tar med sig nya frågeställningar från mötet som ökar deras förståelse för de nyanländas situation, berättar Najwa Abbas.

Följ Integrationsenheten Avesta på Facebook här.

David Rezaei kom till Sverige från Afghanistan år 2015.

En av de som deltagit i kursen är David Rezaei, som kom till Sverige från Afghanistan år 2015. Han berättar att samhällsorienteringen har gett honom värdefulla kunskaper som kan bidra till att förverkliga hans framtidsplaner.

– Jag vill bo och jobba här i Sverige, så det är jätteviktigt för mig att komma in på den svenska arbetsmarknaden och samhället i stort. Jag vill studera till undersköterska och har fått lära mig mycket om det svenska utbildningssystemet och om vad som krävs för att jag ska kunna ansöka, så nu är det mycket lättare för mig att ta nästa steg.

Här hittar du information om samhällsorienteringskursen – anmäl dig här.

Hassan Karimi och Walaa Kalaji är också några av dem som går samhällsorienteringskursen.

Rama Alawad, som kom till Sverige från Syrien i april förra året, menar att kursen har hjälpt henne att bli tryggare både som individ och i sin blivande föräldraroll.

– För att jag ska kunna vara självständig och inte vara beroende av min man måste jag lära mig hur det svenska samhället fungerar. Tack vare kursen kan jag kontakta myndigheter och boka vårdtider utan att behöva fråga någon om hjälp, och eftersom jag är gravid har jag fått väldigt bra information om barnuppfostran och socialtjänstens arbete. Jag har också fått nya vänner från flera olika länder som gett mig en inblick i allas olika kulturer och traditioner.

Läs mer om Integrationsenheten Avesta och hur de kan hjälpa dig som utrikesfödd.

Efter föräldraledigheten finns det flera karriärvägar som lockar, fortsätter Rama.

– Jag har jobbat som lärare i mitt hemland och skulle gärna fortsätta med det i Sverige, men jag har också ett stort intresse för hudvård och kan tänka mig att utbilda mig till hudterapeut. Oavsett vilket det blir har kursen lärt mig vilka vägar jag kan ta för att nå mitt mål.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Avesta Tidnings redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan