AnnonsVuxenutbildningen Avesta

Lena nådde sitt yrkesmål genom studier: ”Sätt mål och studera dig till en ny framtid på Vuxenutbildningen”

När Lena 2012 kom som flykting till Sverige hade hon lämnat allt. Allt utom sin målmedvetenhet.

– Det är viktigt att sätta mål för vad man ska göra i sitt liv och mitt blev att få ett bra arbete inom ekonomisektorn i Sverige. Och genom att studera på olika nivåer har jag idag ett riktigt drömjobb.

Lena har uppnått sitt yrkesmål med hjälp av studier på Vuxenutbildningen i Avesta.

När Lena med familj flydde från Syrien lämnade hon inte bara sitt hem, sin släkt och sina vänner. Hon sa också adjö till den yrkeskarriär hon hade påbörjat.

– Jag trivdes jättebra på mitt jobb som gymnasielärare i ekonomi och redovisning och har en ekonomiexamen på universitetsnivå i Syrien. Den ville jag få användning för och bestämde mig tidigt för att också i Sverige kunna jobba inom min bransch, berättar Lena.

Funderar du på att plugga en högre utbildning, eller vill du prata med någon om din framtid? Här hittar du kontaktuppgifter till studie- och yrkesvägledning.

"Jag tror att språket är vägen till att må bra", säger Lena.

Vägen dit gick genom studier. Först i svenska språket som enligt Lena är nyckeln till att integrera i samhället.

– Jag tror att språket är vägen till att må bra, kunna utbilda sig och få ett jobb man trivs med. Så först hade jag fokus på att lära mig svenska och läste SFI, svenska som andra språk på grundläggande nivå, och sedan på gymnasienivå. Därefter gick jag vidare till högre studier inom ekonomi.

Här hittar du information om Vuxenutbildningen Avesta och kan läsa mer om olika spännande utbildningar.

Idag jobbar Lena som ekonomihandläggare på Vuxenutbildningen i Avesta.

Idag har Lena uppnått sitt yrkesmål. Hon jobbar med ekonomi och är ekonomihandläggare på Vuxenutbildningen i Avesta, ett arbete som hon stormtrivs med.

– Vuxenutbildningen gör det möjligt för dig att studera på olika nivåer. Vi har jättemånga kurser i SFI och svenska som andra språk, men också gymnasiekurser i andra ämnen, yrkesutbildning liksom möjligheter till högre utbildning på distans, säger hon.

"Det kändes viktigt att jag ansträngde mig både för min egen och för mina barns skull", säger Lena om studierna.

Vuxenutbildningen erbjuder också stora möjligheter till individuella studieupplägg. Det betyder att eleverna kan välja ut de kurser de behöver. Som exempelvis att komplettera betyg i matte, engelska, svenska, läsa en yrkeskurs eller studera ett ämne för att bli behörig till högre utbildning.

– Det är studievägledarna på Vuxenutbildningen som vägleder dig till ett individuellt studieupplägg och de är också de som hjälper till att se över dina betyg och vad som saknas för att du ska nå dit du vill, säger Lena.

Missa inget viktigt – läs om allt som är aktuellt på Vuxenutbildningen i Avesta här.

Det är möjligt att påverka sin framtid genom studier

För Lenas del visade det sig att hon efter studierna i svenska hade möjlighet att validera sin ekonomiexamen från Syrien på högskolan i Falun/Borlänge.

– Det tog mig ett år och jag kämpade verkligen med studierna. Resultatet blev väldigt bra. Idag har jag uppnått mitt mål och har ett fast arbete inom ekonomiområdet, säger hon och fortsätter:

– Självklart är det ibland jobbigt att studera. Men det kändes viktigt att jag ansträngde mig både för min egen och för mina barns skull. Jag ville visa dem att det är möjligt att påverka sin framtid genom studier.

Funderar du på att plugga en högre utbildning, eller vill du prata med någon om din framtid? Här hittar du kontaktuppgifter till studie- och yrkesvägledning.

Vuxenutbildningen i Avesta hjälper till med individuella studieupplägg och hjälper dig nå dina studie- och yrkesmål.

Vuxenutbildningen i Avesta har ett stort utbud av kurser och utbildningar som gör att de flesta kan hitta en utbildning man är intresserad av, oavsett studienivå.

– Jag vill verkligen uppmuntra alla att ta reda på vad Vuxenutbildningen kan erbjuda och börja studera för att skapa sig sin egen framtid. Det finns så många kurser du kan välja och som du dessutom kan studera på plats i Avesta. Utbildningar som tar dig vidare mot nya mål, avslutar Lena.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Avesta Tidnings redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan