AnnonsGymnasievalet Västmanland 2023

ABB-gymnasiet utbildar för en bättre värld – "Eleverna får en gedigen kunskapsbas och utvecklas som personer"

På ABB-gymnasiet i Västerås är siktet högt ställt med visionen att utbilda för en bättre värld. Studiemotivationen är hög och eleverna utmanas ständigt i sitt tänkande. Det finns både bredd och spets i utbildningen. Entreprenörskap och egen drivkraft är en naturlig del i undervisningen med UF-företagande, projektarbeten och praktik i Sverige och utomlands.

– Våra elever får en gedigen kunskapsbas samtidigt som de tydligt utvecklas som personer. Vi vill att de går vidare och tar sig an framtidens stora utmaningar, säger rektor Hans Jakobsson.

Lukas Pahlm, Layan Loulou och Emelie Bou-Antoun går teknikprogrammet mot produktionsteknik.

På ABB-gymnasiet i Västerås hittar du teknikprogrammet med olika valbara profiler. Här finns också en Sverigeunik spetsutbildning mot smarta system och produkter. Skolan liknar mer en arbetsplats än den traditionella bilden av en skola och man utgår från begreppen Teamwork – Realwork – Dreamwork när man presenterar sina pedagogiska tankar och hur man arbetar.

Skolans pedagogik är problemorienterad och lösningsinriktad. I de projekt som eleverna arbetar med får de i uppdrag att lösa ett problem eller genomföra en idé. Och de får med lärarnas hjälp lära sig att hantera processen mot slutmålet. Ofta handlar det om skarpa, riktiga uppdrag från företag. Det är detta man benämner som realwork. Det krävs fantasi, kreativitet och noggrann planering. En stor del av arbetet sker i basgrupper där eleverna arbetar tillsammans och är resurser för varandra. Teamwork är ledordet. Det fungerar väldigt bra och inte bara när det är projekt, säger Hans Jakobsson, prisbelönt rektor i Västerås.

– Eleverna hjälper verkligen varandra och skapar en resultatinriktad kultur i positiv bemärkelse. Det sitter i väggarna. Sen är det viktigt att det finns lärarstöd i processen – även lärare och elever behöver fungera som team tillsammans.

Här kan du läsa mer om ABB-gymnasiet och alla dess program och inriktningar

Lukas Pahlm, Layan Loulou och Emelie Bou-Antoun.

En annan aspekt av realwork är det mycket täta samarbetet med näringslivet genom praktik, projektarbeten, föreläsningar och studiebesök. Det ges många möjligheter att knyta värdefulla kontakter i arbetslivet redan under skolgången och eleverna rustas för framtiden.

– Vi får återkoppling från både högskolor, universitet och arbetsgivare om att våra tidigare elever är väl förberedda när de har gått på ABB-gymnasiet. Många får också sommarjobb på de företag de har kontakt med, säger Hans Jakobsson.

Dennis Cejvan, Linus Sundman, Rebecca Stafford stortrivs på ABB-gymnasiet.

På spetsutbildningen är det särskilt stort intresse från företagen som aktivt är med och bidrar till utbildningen. Med de kunskaper eleverna får inom ny teknik blir de mycket attraktiva på arbetsmarknaden. Dessutom anordnas utbildningen i samverkan med Mälardalens universitet där eleverna har möjlighet att läsa 30 högskolepoäng under gymnasietiden.

– För elever med intresse av att komma längre inom teknik är spetsutbildningen en unik möjlighet med fokus på de områden där teknikutvecklingen är som snabbast just nu. Vi är mycket stolta över våra första studentkullar som gått ut. De håller världsklass!

Att kunna komma långt både vad gäller kunskaper och personlig utveckling ligger för övrigt i skolans DNA. Hans Jakobsson utvecklar:

– Vi vill utmana och våga sikta mot stjärnorna. Vi tror på elevernas förmåga att göra världen bättre och att de sitter på lösningarna. Då måste de lämna gymnasiet med känslan att de kan, vill och vågar göra det – det är vårt dreamwork.

Layan Loulou gillar att skolan blandar kurser och projekt.

Eleverna Emelie Bou-Antoun, Layan Loulou och Lukas Pahlm går teknikprogrammet. Emelie och Layan har valt naturprofil och Lukas produktionsteknisk profil. Alla tre är nöjda med sina val och lyfter bland annat fram att skolan har engagerade och passionerade lärare.

– De kommer alltid taggade till lektionerna och det är värdefullt, säger Emelie Bou-Antoun.

Frågor eller funderingar? Här finns kontaktinformation till ABB-gymnasiet i Västerås

Emelie Bou-Antoun trivs på ABB-gymnasiet. "Alla lärare är positiva och kommer alltid taggade till lektionerna, det är roligt."

De är också överens om att de elever som går här har samma mål – de vill plugga.

– Alla är ambitiösa och det är en bra stämning här som gör att man trivs, säger Lukas Pahlm.

Lukas Pahlm siktar på att bli ingenjör.

Några som har valt inriktningen spetsinriktningen är Rebecca Stafford, Dennis Cejvan och Linus Sundman.

– Jag vill programmera spel eller läsa vidare till ingenjör och hade hört bra om ABB-gymnasiet och sökte hit. Jag trivs jättebra, man går med andra som vill lika mycket som en själv och det är roligt, säger Linus Sundman.

Dennis Cejvan gick på öppet hus och fastnade för skolan och spetsutbildningen.

Både Dennis Cejvan och Rebecca Stafford håller med.

– Det är kul att vara i en miljö där läraren är stöttande och drivande och där studenterna kan många olika saker. Då kan man hjälpa och lära av varandra också, säger Rebecca Stafford.

– Här finns det massor med möjligheter och man blir peppad att våga ta för sig och prova nya idéer, det är roligt, säger Dennis Cejvan.

"Lärarna är jättebra, de vill att vi ska lyckas och uppmanar oss att våga ta för oss och testa saker, men även att våga misslyckas", säger Rebecca Stafford.

Fakta

ABB-gymnasiet

● Program och inriktningar:

— Teknikprogrammet TE Inriktning produktionsteknik med tre valbara profiler: Naturvetenskap, Teknisk Design och Hållbart samhälle.
— Teknikprogrammet TE Spetsutbildning med inriktning mot smarta system och produkter. Utbildningen ges i samarbete med Mälardalens universitet och möjlighet finns att läsa högskolekurser under gymnasietiden.

● Kontaktperson/er: Hans Jakobsson, rektor.
● Besöksadress: Robotvägen 4.
● Postadress: Robotvägen 4, 721 36 Västerås.
● Telefonnummer: 010–498 43 08.
● E-post: info@abbgymnasiet.se
● Hemsida: www.abbgymnasiet.se
● Antal elever: 375.
● Öppet hus:
— Lördag 19 november kl 12–15.
— Tisdag 29 november kl 18–20.
— Torsdag 12 januari kl 18–20.
— Det kommer också att finnas ett digitalt öppet hus på vår hemsida från december
● Prova-på-dagar: Kommer att hållas under december–februari. Välkommen att vara med på en halvdag i skolan. Information om anmälan finns på hemsidan.
● Utmärkelser i urval: Årets spetselev i Sverige 2022, Sweden Tech Awards -Kompetenspriset 2:a plats, Västerås Stads pedagogiska pris: 2014 och 2018, Stora Skolledarpriset: 2018, VAFABs miljöpris Guldäpplet: 2018, Årets UF-skola Västmanland: 2017, Sveriges bästa UF-skola 2015.

TEXT OCH FOTO: Linda Johansson

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Avesta Tidnings redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan