AnnonsVuxenutbildningen Avesta

Emma studerade till sitt drömyrke och bodde kvar i Avesta under tiden: ”Jag trivs här och satsar på min framtid”

Emma är på väg ut på ett 112-larm tillsammans med sina två kollegor. Efter att under två år ha pluggat polisprogrammet på distans gör hon nu sin sista termin som polisaspirant.

– Utbildningen har varit fantastisk. Den har gett mig ett större självförtroende och en bättre självinsikt.

Egentligen visste inte Emma att hon ville bli polis då för dryga fem år sedan när hon jobbade men sökte nya utmaningar.

– Jag hade känt ett tag att jag ville utvecklas i ett yrke som inte är rutinbundet. Därför hade jag redan börjat läsa in behörigheter på Vuxenutbildningen när jag såg Polisens rekryteringsbuss och blev nyfiken.

Hon gick in i bussen och när Emma lite senare kom ut igen hade hon bestämt sig för att plugga vidare till polis.

– Det var egentligen inget svårt val. När jag var yngre ville jag bli polis, men i tonåren tappade jag den drömmen som nu kom tillbaka.

Här hittar du information om Vuxenutbildningen Avesta och kan läsa mer om olika spännande utbildningar.

"Jag trivs så otroligt bra i Avesta", berättar Emma.

Emma har bott i Avesta i hela sitt vuxna liv och flyttade till stan från Norberg när hon skulle börja handelsprogrammet på Karlfeldtsgymnasiet.

– Jag trivs så otroligt bra i Avesta. Det är en lagom stor stad med nära till natur, skog, sjöar och älven. Här har jag min islandshäst, mina tre katter och min lägenhet. Allt jag behöver finns här och jag är inte säker på att jag hade pluggat vidare om jag varit tvungen att flytta, säger Emma.

Funderar du på att plugga en högre utbildning, eller vill du prata med någon om din framtid? Här hittar du kontaktuppgifter till studie- och yrkesvägledning.

"När jag var yngre ville jag bli polis, men i tonåren tappade jag den drömmen som nu kom tillbaka", säger Emma.

Vuxenutbildningen i Avesta erbjuder många olika kurser på distans och undervisning på plats. Det var där Emma kompletterade gymnasiebetyget med naturkunskap, samhällskunskap och historia för att få behörighet till Polisprogrammet. 2020 kom hon in på den tvååriga utbildningen på Umeå Universitet.

– Distansundervisningen fungerade så bra. Vi hade ett antal campusveckor med lärarledda fysiska lektioner och fystentor på plats, men resten av undervisningen skedde via Zoom och en läroplattform på datorn, berättar Emma och fortsätter:

– Jag uppskattade verkligen att jag kunde välja tidpunkt för när jag skulle studera. Tack vare att allt material fanns på nätet hade jag hela tiden tillgång till utbildningen på tider som passade mig.

Högskolestudier på hemmaplan – här finns information om vilket stöd du kan få från Vuxenutbildningen i Avesta om du studerar en eftergymnasial utbildning och bor i Avesta.

"Min första tanke var: Hur ska jag kunna plugga när jag har bostad, jobb och djur här i Avesta?"

Det finns all anledning att via studie- och yrkesvägledarna på Vuxenutbildningen ta reda på vilka utbildningar som finns i Avesta. Att studera är så utvecklande menar Emma som själv bär med sig känslan av att klara av mer än hon från början trodde.

– Min första tanke var: Hur ska jag kunna plugga när jag har bostad, jobb och djur här i Avesta? Men det går om man lägger ner den tid som behövs. Den drivkraften ska man hålla fast vid också vid motgångar. De går alltid över och har man klarat en motgång så blir man starkare som person, säger hon och berättar också att flera av hennes klasskamrater hade familj varav några var singelföräldrar:

– Allt handlar om hur man ser på utmaningen. Tror man att det inte kommer att gå vägen så blir det så. Men ser man det som: ”Visst är det här jobbigt men jag kommer att fixa det”, då fixar man det. Så är det med allt, avslutar Emma.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Avesta Tidnings redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan