Annons

Annons

Annons

TV-pucken 2022

Dalarna siktar högt i TV-pucken – med tre tjejer från Avesta

Tre talanger från Avesta BK tar plats i Dalarnas tjejlag i TV-pucken. Alla tre var med när Dalarna gick till final i fjol och laget hoppas kunna gå långt i år också.

– Vi hoppas gå vidare till slutspel i alla fall, säger distriktets vice ordförande Jan Eljas.

Text

Avestatrion Filippa Englöf, Lovisa Norström och Astrid Thorsberg representerade Dalarna i TV-pucken redan i fjol.

Bild: Stefan Ericson

Annons

Mora IK är den bäst representerade föreningen i Dalarnas flicklag till TV-pucken 2022. Med sex spelare har MIK en mer än Leksand, som är näst bäst. Näst efter de två storklubbarna från Siljansbygden hittar vi Avesta BK med tre tjejer i laget, som inleder turneringen med gruppspel i Kalix i mitten av september.

De tre Avestatjejerna, backen Lovisa Norström och forwardsduon Filippa Englöf och Astrid Thorsberg, var alla med redan i fjol, då Dalarna gick hela vägen till final.

– Ishockeyn är riktigt het just nu i vårt distrikt och Dalarna är verkligen på frammarsch på alla fronter, säger Dalarnas ishockeyförbunds vice ordförande Jan Eljas, och hänvisar bland annat till både Mora IK och Falu IF är nykomlingar i landets nästa högsta serie i vinter, utöver att Leksand redan spelar i SDHL.

Annons

Moras målvakt Caitlyn Bammer är uttagen till TV-pucken för fjärde gången. Foto: Carl Sandin, Bildbyrån

Bild: Bildbyrån

Annons

Målvakten Caitlyn Bammer, född 2007 och med Älvdalens HK som moderklubb, är den verkliga veteranen i gruppen och med för fjärde gången. Hon fanns, som 12-åring, med i truppen redan när Dalarna vann TV-pucken – även om det inte blev någon speltid den gången.

För Avestabacken Lovisa Norström, även hon född 2007, blir det tredje framträdandet i daladressen i TV-pucksammanhang.

Filippa Englöf och Astrid Thorsberg är födda 2008 och har en möjlighet att spela TV-pucken för tredje gången nästa år. Det kan de bli de sista Avestatjejerna som gör. I årets trupp, där de äldsta spelarna alltså är födda 2007, finns inga spelare som är två år yngre med.

– Nej, det gör inte det, vi får inte ha några 09:or med. Svenska hockeyförbundet har bestämt att det bara är två kullar på flicksidan. Det är lite synd, för numerären finns inte riktigt, säger Jan Eljas.

Beslutet går i linje med det som är taget på pojksidan, där distrikten bara får använda en årskull och alltså inte ha några underåriga spelare alls. Endast i undantagsfall, om det verkligen saknas spelare, kan dispens ges.

Dalarna jublar efter ett mål under TV-pucken i fjol, då laget gick till final. Foto: Daniel Stiller, Bildbyrån

Bild: Bildbyrån

På flicksidan är antalet spelare mycket mindre, men två årgångar bedöms alltså som tillräckligt. Det är det inte, enligt Jan Eljas.

– Jag tycker att de var lite tidiga med det här, de hade kunnat vänta med det ett par år. Det här gör att alla distrikt inte kan köra egna lag och gör att vi får en del snedstreckslag, säger han.

Annons

Annons

För Dalarna, som alltså vann TV-pucken 2019 och var i final i fjol, är det inte längre något problem, även om det faktiskt inte är mer än sex år sedan vi såg dalatjejer spela i kombinationslag i det som då hette Stålbucklan.

– Nej, det ser väldigt positivt ut för oss i Dalarna, måste jag säga. Vi kommer att starta igång två nya ungdomsserier för tjejer nu, för att det är så många som vill spela. Det ser inte riktigt ut så i övriga distrikt i region väst. En bidragande orsak tror jag är våra framgångar i TV-pucken. Det skapar intresse, förklarar Jan Eljas.

Med ett par av de mest tongivande spelarna tillbaka från det lag som var i final i fjol, finns det anledning till optimism inför årets turnering också.

– Ja, vi hoppas gå vidare till slutspel i alla fall, men sen kan allt hända. Man ska ha lite flyt också, säger Jan Eljas.

Fakta

Dalarnas flicktrupp till TV-pucken 2022

Målvakter: Caitlyn Bammer, Mora IK, Zara Nilsson, Säters IF.

Backar: Chloe Berndtsson, Leksands IF, Wilma Grudd Throgen, Mora IK, Lovisa Norström, Avesta AIK, Veronica Persson, Mora IK, Leilo Stockhaus, Leksands IF, Tillie Ytfeldt, Leksands IF.

Forwards: Alva Bodins, Mora IK, Filippa Englöf, Avesta BK, Linnea Kajs Görndt, Leksands IF, Ida Melin, Mora IK, Nellie Nord, Falu IF, Stina Stenvall, Leksands IF, Tilde Sundnäs Grillfors, Mora IK, Astrid Thorsberg, Avesta BK, Ingrid Wikblom, Falu IF.

Kvalspelet till TV-pucken avgörs i mitten av december. Dalarna åker till Kalix för spel i grupp C, där man tar sig an Gästrikland, Norrbotten, Västerbotten, Jämtland/Härjedalen samt Medelpad/Ångermanland.

Bild: Bildbyrån, Stefan Ericson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan