Annons

Annons

Annons

Backolars Johan Hermansson

ledare liberalRasmus Paludan i Dalarna

Backolars Johan Hermansson
Paludan har rätt att säga sitt – och du har rätt att säga ifrån

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Rasmus Paludan har sökt tillstånd för torgmöten i Falun och Borlänge.

Bild: Robban Andersson

Annons

Under lördagen väntas provokatören och politikern Rasmus Paludan komma till Falun och Borlänge. Tillstånd har ansökts och i ett av yttrandefrihetens starkaste länder har de beviljats – precis som sig bör. Sedan återstår det att se om han faktiskt kommer. Tidigare i veckan uteblev han från en planerad aktion i Västsverige.

Om han kommer, så kommer Paludan bränna koranen i hopp om att detta ska provocera fram stök. Ja, helst upplopp. Han vill inget hellre än att säga: ”Se hur de religiösa bär sig åt!” Han hoppas att människor är dumma nog att gå ner i varggropen.

Annons

Paludan vill få det att verka som att han bara eldar en bok och därför blir attackerad. Sanningen – vilken blir tydlig för alla som ser hans videoupptagningar – är att Paludan gör allt för att provocera fram en reaktion. Verbalt häcklar och hånar han tills något händer.

Annons

Det är effektsökeri. Och just därför måste kritikerna vara smarta nog att inte gå i fällan. Ge inte Paludan nöjet att utbrista: ”Vad var det jag sa?”

Rätten att fördärva ett verk man själv äger, ”heligt” eller inte, ska inte tas ifrån någon. Inte heller möjligheten att demonstrera för sin sak. Eller att demonstrera emot.

Det finns anledning att ifrågasätta normer som upprätthålls inom vissa religiösa grupper, såväl muslimska som kristna.

För ledarredaktionen är det avgörande att samhället organiseras sekulärt. Religion och religiösa uttryck ska vara varje människas fria val, inte något som pådyvlas av stat, region eller kommun.

Självklart får människor kritisera religioner. Och religiösa organisationer som sådana kan vara allt annat än ”heliga”. Nyligen kritiserades exempelvis så kallade ”omvändelseförsök” här på ledarsidan.

Lika självklart är att människor som lever i fria och demokratiska samhällen då och då kommer att bli provocerade. Ofta utan att någon annan haft avsikt att så ska ske. Men ibland står där en Paludan och hånar sådant man själv håller väldigt kärt.

Men av demokratin följer också rätten för den som blir provocerad att säga ifrån. Man får rasa, skriva arga insändare, starta upprop och ordna en motdemonstration. Men man får aldrig ta till våld. Där går gränsen. I Sverige har polisen våldsmonopol.

Annons

Politiker i både Falun och Borlänge har uppmuntrat allmänheten att inte ge Paludan uppmärksamhet. Ja, att inte ens gå dit. Det är också det bästa sättet att hantera den cirkus som han nu tar från stad till stad.

Samtidigt måste man ha respekt för dem som väljer att på olika sätt protestera – så länge det sker under fredliga former och i linje med instruktioner från polis.

I Sverige har alla rätt att säga sitt. Men alla har också rätt att säga ifrån.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan