AnnonsVuxenutbildningen Avesta

Från vården till industrijobb i Vikmanshyttan - Ida bytte bana via Vuxenutbildningen: "Livet blev så mycket bättre"

Ida Boström från Avesta vågade till slut ta steget att hoppa av vårdjobbet för att vidareutbilda sig via Vuxenutbildningen.

– Jag väntade på att känna mig redo men känslan infann sig aldrig. Så jag slängde mig ut i osäkerheten och utbildade mig till CNC-operatör. Det har jag aldrig ångrat.

Ida Boström stortrivs på Vikmanshyttan och företaget AB Dalforsån.

Det går inte att missta sig på att Ida trivs med livet. För att inte säga stormtrivs.

– Att byta yrkesinriktning och prova på något nytt har betytt så otroligt mycket för min trivsel. Jag har utvecklats enormt både som person och i yrkeslivet. Blivit mer utåtriktad och modigare, säger hon och fortsätter:

Jag funderade i flera år innan jag tog steget men till slut tänkte jag: Ingen minns en fegis och min känsla nu efter utbildningen och att ha jobbat ett tag som CNC-operatör är ett slags kvitto på det. Jag har så roligt på jobbet.

Ida är 28 år och uppvuxen i Avesta. Efter gymnasiet började hon jobba inom äldrevården och blev, som hon själv uttrycker det, kvar.

– Jag trivdes jättebra på jobbet och med patienterna. Men så småningom kom jag till insikt att vårdyrket ändå inte var det rätta för mig och att jag ville komma vidare.

Läs mer om utbildningen till CNC-operatör här

Som CNC-operatör arbetar man med att sköta datorstyrda maskiner som genom till exempel svarvning, borrning eller fräsning tillverkar detaljer av metall, trä eller plast.

Genom en väninna som utbildade sig till CNC-operatör på Yrkesakademin fick Ida höra talas om Vuxenutbildningen i Avesta och alla utbildningar man där erbjuder.

– Många kanske tror att utbildningarna där mest handlar om att gå Komvux eller att läsa upp betyg. Men så är det inte alls, Vuxenutbildningen erbjuder många andra utbildningar, inte minst yrkesutbildningar.

Här kan du läsa mer om vuxenutbildning i Avesta och bland annat kika in samtliga yrkesutbildningar

Ida gjorde onekligen rätt val - inte minst då efterfrågan på CNC-operatörer förväntas öka de närmaste tio åren när industrierna automatiseras och rationaliseras bland annat genom ny teknik.

Ida själv blev överraskad av det möjligheter som Yrkesakademin kunde erbjuda henne och att utbildningen inte var längre än knappt ett år.

– Jag hade inte lust att ägna tre år att studera på högskola eller universitet. Så den 11 månader långa utbildningen till CNC-operatör passade mig perfekt.

Guide: Så gör du smidigt och enkelt en digital ansökan till vuxenutbildningen i Avesta

Under utbildningen fick Ida bland annat lära sig att sköta datorstyrda maskiner och hantera de verktyg och tekniker som används inom området.

Det gjorde den också på andra sätt. Ida har alltid varit tekniskt intresserad, fixat med datorer, programmerat själv och hon gillar ny teknik.

– Jag visste inte riktigt vad det innebar att jobba som CNC-operatör när jag började utbildningen men redan efter en månad kände jag: Det här är ju jätteroligt, säger hon och fortsätter:

– På jobbet programmerar jag maskinerna så att de svarvar korrekt efter ritningar, jag kontrollerar och mäter. Det kräver att min hjärna är alert. Dessutom blir det en hel del truckkörning och praktiskt arbete. Jag gillar den kombon och att jobbet är så varierat.

Ekonomiskt har yrkesbytet betytt mycket för Ida. Jobben inom industrin ger en bra lön och för Ida har det blivit en otrolig ekonomisk förbättring.

– Jag har en frihet idag och kan göra spontana inköp och resor utan att behöva oroa mig. Dessutom finns utrymme för en buffert.

Här hittar du kursutbud, information och kontaktuppgifter till vuxenutbildning i Avesta

"Jag har så roligt på jobbet", säger Ida Boström.

Och tro inte att det är läskigt att börja plugga, man kommer snabbt in i det tillsammans med de övriga eleverna menar Ida som avslutningsvis tillägger:

– Jag rekommenderar dig absolut att ta kontakt med Vuxenutbildningen om du är sugen på att vidareutbilda dig. De har mycket att erbjuda oss som bor i Avesta med omnejd och som trivs med att bo kvar.

Följ vuxenutbildning i Avesta på Facebook

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Avesta Tidnings redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan