Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaAvesta

Björn Häger
Nu kommer posten varannan dag – vad gäller?

Från och med 2 maj går Postnord över till att dela ut post varannan dag i Avesta kommun. Den första veckan delas posten ut måndag-onsdag-fredag. Veckan därefter delas den ut tisdag-torsdag, och så rullar det på.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Stefan Nolervik

Annons

Så, vad gäller i Avesta? Och hur påverkar det utdelningen av Avesta Tidning? Här är svar på de vanligaste frågorna. Vi börjar med det som rör oss, det vill säga tidningsutdelningen.

Bild: Stefan Nolervik

1. Drabbar det utdelningen av AT?

De allra flesta prenumeranter berörs inte. Får du tidningen med vanlig tidningsutdelning på morgonen blir det ingen förändring. Förändringen gäller enbart det fåtal prenumeranter som får tidningen med Postnords postutdelning senare på dagen. Av de drygt 2.600 som får AT i brevlådan berörs cirka 130 prenumeranter inom vårt spridningsområde av förändringen 2 maj. Några tillkommer som bor i andra kommuner.

Annons

Annons

Bild: Arkivbild, Håkan Slagbrand

2. Hur vet jag om jag är drabbad?

Om du är drabbad så har du fått ett brev från oss om det.

3. Ok. Jag är en av de drabbade. Hur kommer tidningen att delas ut till mig?

De tidningsprenumeranter som berörs kommer att få sin tidning på rätt dag – måndag, onsdag och fredag – den första veckan. Men på fel dag – tisdag och torsdag – följande vecka.

4. Innebär detta någon förändring av innehållet i tidningen?

Vi tror att förändringen främst kommer att märkas för de prenumeranter som varannan vecka får fredagstidningen först på måndagen. Därför jobbar vi nu med en lösning så att helgens tv-program, melodikryss med mera, ska kunna finnas redan i onsdagstidningen.

5. Det här verkar rörigt och dumt. Varför gör man så här?

Postnord motiverar förändringen med att postutdelningen måste anpassas till en verklighet då folk skickar allt färre brev.

Avesta är inte ensamt om att drabbas. I södra Sverige har systemet redan införts. Nu genomförs det i resten av landet.

Alla morgontidningar har protesterat och försökt förmå Postnord att gå en annan väg. Förgäves.

Vår tidningskoncern, liksom företaget som distribuerar tidningarna, har tittat på alternativa lösningar för de prenumeranter som drabbas. I några fall har det gått att lösa. Men för andra skulle lösningen bli så dyr att det skulle kräva ett kraftigt höjt prenumerationspris.

Annons

6. Om jag är en av de där som drabbas, hur läser jag tidningen på utgivningsdagen, de där dagarna varannan vecka då den inte kommer som den ska?

Annons

Alla som får tidningen i brevlådan har också tillgång till vår e-tidning, det vill säga den senaste papperstidningen i digital form, och utöver det alla ständigt uppdaterade nyheter på vår sajt. Har du problem att hitta inloggning och lösenord, får du hjälp hos vår kundservice: 010-709 79 00.

7. Hur vet jag vilken veckorull som gäller för postutdelningen hos mig?

För samtliga postnummer i Avesta kommun gäller att posten utdelas måndag-onsdag-fredag första veckan då det nya systemet införs, det vill säga veckan som börjar med den 2 maj. Nästa vecka, det vill säga den vecka som börjar med den 9 maj kommer posten att delas ut tisdag-torsdag, enligt Postnord. Så kommer det alltså att rulla på. Tills det inträffar något som ruckar på rullen.

På postnord.se finns en tjänst där man från 2 maj kan skriva in sitt postnummer och få veta vilken utdelningsdag som gäller där man bor.

För följande postnummer gäller alltså att utdelningen sker måndag-onsdag-fredag med start 2 maj.

Avesta

77491, 774 92, 774 93

774 61, 774 62, 774 63

774 31, 774 34

Krylbo

775 50, 775 51, 775 54

775 70, 775 71

775 96

Fors

774 97

775 95

Horndal

774 67, 774 68

774 98

By Kyrkby

774 99

Även de som bor i Hedemora kommun med Garpenbergs postnummer 776 98 har samma "rull" som de olika postnumren i Avesta kommun.

Annons

Övriga postnummer på Hedemorasidan, har den andra "rullen", det vill säga att posten delas ut tisdag-torsdag med start den vecka som börjar med 2 maj. Det gäller exempelvis Hedemora 776 91, 776 92, Dala-Husby 776 97 och Stjärnsund 776 74, liksom postnummer norr och nordöst om Avestas kommungräns. Allt enligt Postnord.

8. Kan jag räkna med att det blir så här nu?

Annons

Nej. Ett tag kommer "rullen" att fortsätta så att det blir måndag-onsdag-fredag till Avesta kommuns postnummer med start 2 maj, det vill säga jämna veckor. Och tisdag-torsdag veckan därpå, det vill säga udda veckor.

Men så kommer det inte alltid att rulla på. När det inträffar en röd dag mitt i en vecka, kastar Postnord om rullen. Så att det blir måndag-onsdag-fredag udda veckor istället för jämna. Fast det överlåter vi till Postnord att få försöka förklara den dag det händer.

Hursomhelst: från 2 maj och tillsvidare gäller alltså:

Paket, e-handlade försändelser och expressbrev delas ut av Postnord varje dag. Man får alltså e-handlade paket även de dagar då man inte får vanlig post.

Posten delas ut varannan dag, enligt det rullande systemet. De fåtal som får tidningen med postutbärningen berörs. De stora flertalet som får tidningen i lådan på morgonen berörs inte. Där fortsätter tidningsutdelningen precis som förut.

Fakta

Så hittar du vår e-tidning

På avestatidning.com klickar du på "Logga in" längst uppe till höger.


Längst upp på sidans meny kan du välja e-tidningen.
Har du glömt ditt lösenord finns en länk för att återställa det. Har du andra problem hittar du lösningen på det mesta på vår kundservice-sida

Behöver du mer hjälp kan du ringa kundcentret på 010-709 79 00.

Annons

Annons

Till toppen av sidan