Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
”Att kalla det gårdsförsäljning av alkohol är en bluff”

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I början av december presenteras den statliga utredningen om gårdsförsäljning vid lokala bryggerier och alkoholproducenter.

Bild: Arkivbild

Annons

I Sverige har vi sedan länge haft en restriktiv alkoholpolitik som resulterat i att vi har förhållandevis lägre alkoholskador än i många andra länder. De är för den skull inte låga, 100 miljarder netto beräknade Anders Johnson samhällskostnaderna till i sin bok redan 1991.

Förslaget om gårdsförsäljning är ett första steg i att låta kommersiella intressen gå före de hälsopolitiska målen. På landsbygden har vi ju länge haft gårdsförsäljning av livsmedel som ett värdefullt komplement till de kommersiella livsmedelsbutikerna.

Annons

Annons

Genom att kalla förslaget för gårdsförsäljning av alkohol istället för som det borde heta fabriksförsäljning vill alkoholindustrin få oss att tro att det är jämförbart och ganska oförargligt.

I en ledare i Avesta Tidning 15 november pläderar Gustav Ericsson dessutom för att ett produktionstak på 500 000 liter öl är för lågt satt. Det motsvarar mer än en långtradare i veckan året runt!

Det här är ju ingen liten familjeverksamhet det handlar om. Om förslaget går igenom kommer med all säkerhet EU att ifrågasätta huruvida det svenska Systembolagets försäljningsmonopol verkligen är grundat på folkhälsoskäl eller om det bara är ett kommersiellt handelshinder.

Då kan den svenska restriktiva alkoholpolitiken gå i graven. Stoppa förslaget om gårdsförsäljning (=fabriksförsäljning) av alkohol innan det är försent.

Sten Perers

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy