Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Får man säga vad som helst på regionfullmäktige?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Birgitta Sacrédeus (KD) uttalande om "att den psykiska ohälsan bland barn och unga beror på bristande kärlek från deras föräldrar är fasansfullt", anser Arne Pettersson.

Bild: Gabriel Ehrling Perers, Arkivbild

Annons

Jag lyssnade på debatten om barn- och ungdomspsykiatrin i Dalarna från regionfullmäktiges sammanträde den 19 oktober 2021. Att partierna har olika förslag till lösningar är vanligt.

Det är många som minns denna debatt och ringer och gråter och är förtvivlade. De kan inte glömma hur orden som sades där kom att såra dem djupt.

Att i en offentlig debatt klart och tydligt anklaga föräldrarna till barn och ungdomar, att den psykiska ohälsan i samhället bland barn och unga beror på bristande kärlek från deras föräldrar är fasansfullt att höra politikern säga.

Vi som är nära dessa föräldrar vet att de varje dag kämpar för sina barn. De kan ha olika diagnoser – adhd, Downs syndrom, autism eller annan funktionsvariation. Föräldrarna stöttar sina barn. Hanterar mobbarna, samtal med skolan och vården. Ängslan finns alltid. De gör allt som går för sina barn.

Annons

Annons

Att ha barn/ungdom med funktionsvariation är ett arbete som engagerar hela familjen på dygnets alla timmar.

(...) det i särklass sämsta argument som någon har använt på ett fullmäktigesammanträde i Dalarna de senaste 40 åren.

Att då få höra från en talarstol i regionfullmäktige i Dalarna och skuldbelägga föräldrarna att de inte ger sina barn tillräckligt med kärlek är det i särklass sämsta argument som någon har använt på ett fullmäktigesammanträde i Dalarna de senaste 40 åren.

Att detta uttalande kommer från en ledamot i kristdemokratiska partiet KD, är förvånansvärt. Med kristna värderingar som innebär bland annat att ställa upp för och försvara dem som är svagast och mest utsatta. Från en ledamot som dessutom är gymnasielärare, där man träffar elever och föräldrar. Och dessutom varit ledamot i socialnämnd. Ofattbart men tydligt verkligt.

Namnet på den ledamot som gjorde detta förvånande och märkliga uttalande är Birgitta Sacrédeus (KD) från Mora.

Det är många av oss som är föräldrar till barn/ungdomar som har olika utmaningar och neuropsykiatriska diagnoser och de ställer sig frågan: hur ska de bete sig? De känner sig hjälplösa. De känner att de har utsatts för vuxenmobbning. En del har ställt frågan: får man säga vad som helst på ett sammanträde i regionfullmäktige i Dalarna?

Annons

Arne Pettersson, tidigare ledamot (S) i Landstinget Dalarna.

Bild: Privat

Avslutningsvis jag har inte svar på alla frågor. Men som medmänniska försöker jag att lotsa svaren fram till de personer som har kunskap på det ämnesområde som frågan gäller.

Låt oss tillsammans se till att vi får ett ännu bättre Dalarna redan under nästa år, 2022.

Arne Pettersson, tidigare ledamot (S) i Landstinget Dalarna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan