Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

By

Läsartext
Tre sköna konster i förening – text, musik och bild

Ett 60-tal besökare i By kyrka på fredagskvällen bjöds på en förening av de tre konstformerna text, musik och bild. Detta då lokalhistorikern Lars Östlund läste novellen "Julspöket i kyrkan" av Carl Larsson i By.

Detta är en läsartext.

Medverkande Lars Östlund, David Johansson och Ann Björklund vilar ut efter genomförd föreställning. Foto: Gunnar Lundström

Annons

Tonåringen Karlbo Karl ger sig olovandes ut på en vådlig nattlig utflykt för att uppfylla sin dröm om att visa sig stark som en riktig karl genom att lyfta ett tungt lod i kyrktornet. Novellen illustrerades i siluettbilder mot kyrkväggen i ett skuggspel kreerat av Ann Björklund. Och som grädde på moset gav David Johanssons orgelspel en illustration i toner av Karlbo Karls äventyr i kyrkan med bland annat "Adams O helga natt", Bachs "Air" och folkvisan "Hej tomtegubbar".

Annons

Annons

Föreställningen var ett av arrangemangen i de Orgeldagar som genomfördes under helgen.

Tidigare under fredagen hade Lars Östlund och David Johansson genomfört en orgelsafari till pastoratets samtliga kyrkor och berättat om respektive kyrkas historia och dess orglar.

Som deltagare vid presentationen av By kyrka fick åhöraren en historik om de renoveringar som kyrkan har genomgått. Den senaste, som nyligen slutförts, har resulterat i en smakfullt mild och elegant färgsättning.

Gästande organister på besök lär beskriva orgeln i By som ”grym” - den har muskler. David fick orgeln att tända på alla cylindrar. Som bonus presenterades en miniatyrorgel som kunde plockas isär och sättas ihop vilket visades under lördagens familjeaktiviteter för att levandegöra för de yngsta hur en orgel fungerar. Och visst blir man som besökare imponerad av komplexiteten i instrumentet då David öppnade dörrar på läktarorgelns sidor och tog besökarna med på en promenad rakt igenom hela maskineriet.

Den miniatyrorgel som David Johansson visade hur den kunde plockas isär. Foto: Gunnar Lundström

Siluett av lodet som Karlbo Karl ska lyfta. Foto: Gunnar Lundström

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy