Annons

Annons

Annons

Folkrace 2021

Nu ska allt avgöras – Sveriges häftigaste startfält gör upp: ”En av de bästa tävlingarna i landet”

Närmare 1 000 förare och nio deltävlingar från Helsingborg i söder till Örnsköldsvik i norr.
Nu ska allt avgöras i Hallsberg där 220 hungriga förare gjort sig redo för slutmålet.
– Jag känner mig som ett barn före julafton, och jag vet att det bara är hårda paket, säger Micke Hjelm om sin Sverigeresa.

Annons

Den 6 juni satte allt igång i Skene. Sverigeresan lanserades och den första av nio deltävlingar runt om i Sverige rullades ut. Micke Hjelm, i kretsarna kallad "Speaker Hjelm" är dirigenten bakom tävlingen.

– Jag är en idéspruta som har tusen idéer i huvudet under en dag. Ibland fastnar en, och när det här landade rätt så tänkte jag: "Det är bara att köra". Jag lyssnade runt med en del förare, klubbar och arrangörer. Responsen var god.

Sverigeresan är ett nytt koncept – och idén bakom är så klart Micke Hjelm, som både är arrangör och kommentator på plats i racen och i våra sändningar i Folkrace TV.

Snart är det dags för slutmålet i Hallsberg. 220 förare ska göra upp, och du ser allt på vår sajt.

Bild: Tove Svensson

Annons

Annons

Micke Hjelm till vänster, här med folkraceredakötern Jonas "Heavy" Stentäpp är laddad till tusen inför Sverigesresans slutmål i Hallsberg.

Bild: Mikael Nordstrand

Sedan starten i juni har det rullat på. Skene, Fjärås, Helsingborg, Hallsberg, Arboga, Eskilstuna, Årjäng, Nyköping och i Örnsköldsvik arrangerades deltävlingarna. Från dessa har 220 förare gått vidare till slutmålet i Hallsberg, fördelat på 150 seniorer, 22 damer och 46 juniorer.

– Sverigeresan är årets snackis, så är det bara. Det unika med Sverigeresan är att vi kommer dela ut 15 nybyggda bilar. Vi har också infört ett helt nytt tävlingsmoment under deltävlingarna. Samtliga förare med poäng har gått till final, det betyder att alla har haft chansen att möta likasinnade och känna finalkänsla. Det skiljer sig från det gamla upplägget där man i stort sett kört på samma sätt sedan 80-talet.

15 nya folkracebilar delas alltså ut, där de bästa åkarna i varje klass får välja bil.

LIVE-TV: Sveriges bästa startfält gör upp – se tävlingen live här

Vad är tanken med det?

– Vi vill väcka byggarglädjen igen och få in fler nybyggda bilar i sporten. Det finns så otroligt många som kämpar och bygger bilar till tävlingar år ut och år in. Nu vill jag framhäva de byggarna och visa vilka fina bilar de bygger.

Du följer Sverigeresans slutmål i Hallsberg, 18-19 september live här på vår sajt.

Annons

15 bilar delas ut till de bästa förarna i Hallsberg. Bilarna har byggts av Daniel Wall, Tobias Svärd, Daniel Samuelsson, Mattias Ledin, Erik Höglund, Björn Norman, André Brustuen, Brian och Wilmer Westerling, Tommy Sandberg, Fredrik Salsten, Tobias Evstrand, Uffe Eriksson och Jim Olofsson.

Annons

Upplägget har varit utmanande, och inneburit många helger på resande fot för Micke Hjelm.

– Det har varit ett otroligt slit, så är det. Tävlingen har pågått från 6 juni tills nu med ledigt i juli månad. Klart det är ett utmanande upplägg, och det hade aldrig gått utan alla olika medarrangörer och klubbar. De har gjort ett fantastiskt jobb. Jag är inte själv i detta någonstans.

I seniorklassen finns många otroligt starka namn. Favoriter som nämns är Daniel Wall, Tobias Svärd, Pelle Wilén och Casper Falk.

– Det låter klyschigt, men det finns otroligt många som har chansen att vinna. Jag skulle säga att 80-100 har chansen att vinna tävlingen. De är så jäkla bra allihopa. Det kommer kännas som en A-final i varje heat, säger Micke Hjelm.

Och det är just detta som är så unikt i Sverigeresan. De många tävlingarna runt om i landet har tagit fram en bredd av duktiga förare.

– Det har aldrig tidigare varit någon tävling med sådan bredd. Jag hör också att förarna pratar om en stor prestige i den här tävlingen.

Till helgen ska förarna göra upp – och de många hårda paketen delas ut till Micke Hjelms stora glädje. Och dessutom sänder vi allt live, med start lördag morgon.

Klicka här för att se sändningen.

FLER INTERVJUER INFÖR TÄVLINGEN

Annons

Joakim Persson kör Slutmålet i Sverigeresan: "Siktar på att det ska gå så bra som möjligt"

Marcus Bernhardsson laddar inför fartfylld final

Annons

Casper Falk tog snabbaste vägen till TV-sända folkracefinalen

Sveriges häftigaste startfält gör upp

Vinstmaskinen Martin Liljeblad siktar högt i tv-sända finalen

Tobias Svärd går för guld i prestigetävlingen

Maja Fritz – en av landets bästa på folkrace

Jonas "Heavy" Stentäpp och "Speaker Hjelm" är redo för den livesända finalen i Hallsberg.

Bild: Mikael Nordstrand

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan