Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
DEBATT: Ingen anledning att förkasta en reform som bygger på valfrihet för patienten

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

REPLIK: På PRO Dalarnas insändare ”Förkastligt – ompröva beslutet om sjukhusmaten” den 25/6.

Socialdemokraterna med stödtrupper fortsätter storma mot Regionstyrelsens beslut om nytt måltidssystem för patientmåltider. Utan några belägg för saken tar motståndarna för givet att smakupplevelsen blir sämre med koka-kyl-metoden än från kantin. Återkommande i argumentationen är att Falu lasarett har vunnit pris för bästa kök i landet. Det var år 2013. Året efter vann Landstinget Västmanland samma pris med enportionsystem, en liknande metod som Regionstyrelsen nu har röstat igenom.

Annons

"Dalasamverkan ser ingen anledning att varken ”ompröva” eller ”förkasta” en reform som bygger på valfrihet för patienten, som är bra för miljön och i slutändan medför en besparing för regionen", menar skribenterna.

Bild: Karin Sundin, Christina Löfving, Arkivbild

Annons

Miljöargumentet håller heller inte för en närmare granskning. PRO:s påstående att maten kommer fraktas ytterligare 8000 mil per år är helt fel. Istället kommer den samtransporteras med sjukhusmaterial, prover, textilier med mera. Detta utan att äventyra patientsäkerheten eller miljön. Ett tillagningskök kommer fortsatt finnas kvar på Falu lasarett. Det finns sedan länge ett samverkansavtal med länets kommuner där parterna förbundit sig att stötta varandra med kökskapacitet om en kris uppstår. Köket i Falun har dessutom möjlighet att ställa om från tillagning till personal till tillagning för patienter. Det nya måltidssystemet svarar helt enkelt upp mot kraven på robusthet och en god beredskap i händelse av kris eller krig.    

Den viktigaste effekten ur miljösynpunkt är att systemet med á-la-carte och möjligheten att få äta när man vill, tillsammans med en närstående, beräknas medföra ett beräknat minskat matsvinn på 25-30 ton. Dit hör förstås också att patienterna får i sig mer näring vilket kan leda till snabbare tillfrisknande och snabbare utskrivning från sjukhuset.

Beslutet om nytt måltidssystem föregicks av fyra års utredande där alla parter hade möjlighet att komma till tals.

Att skala ned tillagningen vid Falu lasarett lär ju för övrigt innebära färre transporter dit, vilket även det är bättre ur miljösynpunkt. Smaken är subjektiv. Om maten blir god och näringsriktig beror dock snarare på bra råvaror, recept, hantverksskicklighet, måltidsmiljön och så vidare än om den kommer från uppvärmd kantin eller ”koka-kyl”-metoden. Socialdemokraterna hade 92 år på sig att ta fram ett bättre system för patientmåltider än dagens. Beslutet om nytt måltidssystem föregicks av fyra års utredande där alla parter hade möjlighet att komma till tals.

Annons

Annons

Dalasamverkan ser ingen anledning att varken ”ompröva” eller ”förkasta” en reform som bygger på valfrihet för patienten, som är bra för miljön och i slutändan medför en besparing för regionen. Där tidigare styre varit handlingsförlamade går Dalasamverkan in och förbättrar för patentens bästa, även i frågor som vi vet är känsliga. Det vill vi fortsätta med.

Dalasamverkan

Ulf Berg (M)

Sofia Jarl (C)

Christer Carlsson (M)

Birgitta Sacrédeus (KD)

Lisbeth Mörck-Amnelius (DSP)

Svante Parsjö Tegnér (L)

Kerstin Lundh (MP)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan