Annons

Annons

ledare liberal

Henrik Johansson
Henrik Johansson: Offerkoftan sitter riktigt illa, Löfven

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Avesta Tidnings fristående krönikör Henrik Johansson tycker att statsminister Stefan Löfven (S) ska sluta gnälla.

Bild: Martin Wik

Annons

Sluta gnäll över Vänsterpartiet, Stefan Löfven. Den offerkoftan sitter riktigt illa.

Vänsterpartiet sa att det skulle avsätta regeringen om den genomförde den politik som ni i januariöverenskommelsen (JÖK:en) aktivt uteslutit vänstern från att få inflytande över. Samtidigt som ni var beroende av deras stöd för att bilda och bibehålla en stabil regering.

Ni försökte ändå. Det sket sig. Ansvaret kan omöjligt ligga hos någon annan är partierna som ingick i JÖK:en.

Löfvens berömda citat: “Det är bara käbbel”, ekade i mitt huvud under måndagens presskonferensen där statsministern gång på gång upprepade att Vänsterpartiet låg bakom den regeringskris som vi nu stå inför.

Det blev inte bättre när Löfven började anklaga Vänsterpartiet för att ha allierat sig med högerextrema.

Ursäkta språket, men vilket jäkla trams.

Annons

Vänsterpartiet har varken fört samtal, eller på annat sätt samarbetat med Sverigedemokraterna. Vad man däremot har gjort är att bedriva politik som Sverigedemokraterna stödjer.

Annons

Jag har under åtta år hängivet mig åt att granska Sverigedemokraterna och den rasism som genomsyrar partiet. Jag har gång på gång sagt att seriösa partier inte ska samarbeta eller försöka anamma deras politik i syfte att öka opinionssiffrorna. Det kommer inte att fungera. Det finns ett original: Ingen kommer att välja en blek kopia, har jag upprepat som en papegoja.

Stefan Löfven (S) anklagar Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar för att ha allierat sig med högerextrema.

Bild: Petter Nilsson/TT

Däremot måste man ju kunna lägga fram den politik man själv tror på utan att ta hänsyn till om Sverigedemokraterna också råkar gilla den. Det skulle lamslå svensk politik totalt i förlängningen om man hela tiden var tvungen att kolla av så att SD inte råkar tycka lika.

Annons

Framför allt är det inte en orealistisk tanke att en sosseledd opposition skulle kunna hamna i ett likvärdigt läge där man får möjligheten att avsätta en moderatledd regering. Där skulle SD står bakom en eventuell avsättning på grund av skäl inte olika från den situation vi befinner oss i idag.

Annons

Förstå vilka hycklare Socialdemokraterna skulle framstå som om partiet genomförde en sådan. Eller ska S avstå bara för att partiet inte vill framstå som ett samarbetsparti till Sverigedemokraterna?

Se bara på alla förslag som hittills lagts fram av regeringen i riksdagen som tolererats, eller till och med uppskattats av SD. Har det också varit ett samarbete? Självklart inte.

Nej, än en gång: Ta av dig den där offerkoftan Stefan Löfven och gör ditt yttersta för att lösa det här nu.

Jag vill ha så mycket sossepolitik jag kan få för de demokratiska slantar vi tilldelats.

Lös det och sluta gnäll!

Henrik Johansson är Avestabo, facklig ombudsman och fristående krönikör i Avesta Tidning. Han är ideologisk men icke-partiaktiv socialdemokrat.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy