Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ny stadsplan för Avesta centrum

Debatt
Kulturdebatt: Vilket bedrövligt program i P1 – sluta smutskasta mitt Avesta!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Höst på gågatan i Avesta, "en våldtagen stad" i en aktuell recension i Sveriges Radios "Stadsinspektionen". Journalisten och författaren Magnus Lind, med uppvuxen i Avesta och med ett förflutet på Avesta Tidning, protesterar.

Bild: Helena Wrete

Annons

I dag sändes ett bisarrt radioprogram i P1. Stadsinspektionen. Ett program där programledaren Mark Isitt gick omkring och med hög röst dömde ut Avesta. Avesta? Var det inte bara arkitektur det handlade om?

Nej, som programmet var utformat var det en total utskåpning av Avesta. Fult, illa planerat, vanskött, smutsigt…

Om det var arkitektur och stadsplanering det handlade om så var ramen verkligen vid.

Sedan 77 år är jag avestabo. Jag bor där inte längre, men jag känner mig alltid som en avestabo. Uppvuxen mitt i centrala staden.

LÄS MER: Programledare i Sveriges Radio sågar Avesta centrum: "Ett råtthål"

Annons

Under åren har jag hört mycket skit om min hemstad från tanklösa människor som ska demonstrera sin "urbana" personlighet. Eller uppblåsta kulturfigurer som reagerar på instinkt när staden nämns.

Annons

Varför? Jo, det är på något sätt legitimt att döma ut städer och orter som tillkommit och lever på en stor industri. Hällefors. Hofors, Fagersta… Inte fint. Betong i stället för trä. Folk utan jobb. Ingen kultur. På något sätt ser man framför sig Detroit eller landsbygden i Philadelphia, USA. Dom kan man ostraffat döma ut, håna, nedvärdera. Fritt fram.

Men hävdar jag då att Avesta är vackert? Trevligt? Inbjudande?

Nej, Avesta är Avesta. Tillkommet under olika tidsåldrar. Med konjunkturernas årsringar så väl synliga i stadens byggnader. Högkonjunktur – byggen, trångboddhet, brist på arbetskraft. Lågkonjunktur – tomt, utflyttat, på återtåg.

Att vara en industristad betyder att leva under sådana betingelser. Den idylliska staden skulle många vilja ha, men den blir en utopi. Det går för fort i utvecklingen. Eller så går det för långsamt.

Visst skämmer många byggnader i centrum. Okänsligt, javisst. Trista miljöer. Ja, det finns förvisso. Men rent grymt blir det när detta tas som intäkt för att staden är en håla. Sämst i Sverige, enligt programmet.

Avesta behöver självförtroende. Staden blev en stad mot alla odds. Grannstäderna godkände aldrig uppkomlingen. Landsbygden runt Avesta har ofta ansett att gökungen med sin stora industri är ett problem. Och generation efter generation strävar på, vilket programledaren Mark Isitt faktiskt noterade. Kanske tyckte han det var löjligt, jag vet inte.

Nå, i radioprogrammet fanns i alla fall något gott: Sundh center. För det var den fine arkitekten Alvar Aalto som ritat den byggnaden. Jodå. Det är ett byggnadsverk som vittnar om att goda tider ger pengar och möjlighet att göra värdefulla ting i stadsbilden.

Annons

Annons

Sundh center eller "Aaltohuset" i folkmun. Arkivbild.

Bild: Matilda Fors

I programmet fick vi också veta att staden tackat nej till ett unikt tillfälle att bli så där fint. Alvar Aaltos stadsskapelse "Akropolis". Det hände i slutet av 1940-talet.

Tillåt mig protestera. Detta Akropolis var spridda centrumbyggnader. Hur skulle det set ut med de låga modernistiska husen på det populära Markustorget?

Man ville helt enkelt inte ha det. Det handlade inte om pengar eller några öres skatt eller något sådant. Det här var en främmande fågel som inte borde landa här. Som liten pojke fick jag en uppsättning trämodeller till projektet. Idén var död, men byggnaderna blev i alla fall leksak. Jag borde ha sparat dom.

LÄS MER: Tårarna faller från Aaltos monument i Avesta – nedanför slumrar staden som aldrig blev

Denna modell av Alvar Aaltos planer för Avesta centrum finns på Museum of modern art i New York. Den tänkta platsen för Aaltos centrum var Markustorget. I dag ligger busstationen vid övre delen av modellen och Plushuset vid den nedre. Foto: MUSEUM OF MODERN ART

Avesta behöver bli en vackrare stad. Helt klart. Fula hål och ödetomter måste bebyggas. En del ”moderna” byggnader borde byggas om – eller rivas. Det verkar vara på gång.

Avesta kommer att bli stad på riktigt. Det finns redan en ny plan. Genomför den!

Magnus Lind

Journalist och författare. Uppvuxen i Avesta, med ett förflutet som reporter på Avesta Tidning

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy