Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
DEBATT: Visst kan hunden skydda mot rovdjur

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

I Gävleborg har man skjutit en ovanligt stor varg på 54,2 kg. Bra kan man tycka utifrån att det är ett stort rovdjur som verkligen utgör ett hot mot tamboskap.

Spekulationerna är genast igång om att denna bjässe är en hybrid, att det skulle vara hund i den – varför man nu försöker hävda detta när man äntligen skjutit en stor varg. För det är en av de absolut största vargarna som någonsin skjutits i Sverige.

Vikten och uppgifterna blir väldigt intressant för mig som uppfödare av boskapsvaktande hundar.

Min minsta hund väger 38.8 kg. Hon är betydligt mindre än de övriga. Den största väger en bra bit över 65 kg, är inte fet utan har bara muskler.

Självklart kan en ensam hund inte försvara sin flock med boskap emot en flock vargar. Och det är därför vi bör ha fler hundar än en i hagarna. Hundarnas doft har en avskräckande effekt gentemot varg.

Annons

Annons

Ett problem vi uppfödare ibland ställs inför är det faktum att valpmottagaren inte förstår att hunden måste tränas på rätt sätt. Att det krävs många många timmars arbete för att efter tre och ett halvt år äntligen ha en arbetsmaskin.

Men den som påstår att hundarna inte klarar av att skydda mot rovdjur fattar nog lite trögt. Under rätt förutsättningar är hundarna ett utmärkt vapen mot varg, björn och lo.

Men alla funkar inte, alla är inte lämpliga.

Av mina nuvarande sju hundar funkar två exemplariskt och en unghund är under upplärning och ser lovande ut.

Vargar är oftast mindre än våra boskapsvaktande hundar. Rätt tränade och med rätt förutsättningar har vargar ingen chans mot dem. Men i landet lagom och landet allemansrätten är det snudd på omöjligt att uppfylla dessa kriterier.

Den inhemska vargen vi har inte är så stor som många vill måla upp den. Dock är den farlig för oss som har boskap och för tamdjur överlag.

Det finns studier som visar att om man beskjuter vargar med urinfylda (human eller tamdjurs) paintball-kulor så lär sig vargen att koppla ihop smärtan med doften och håller därför avstånd från denna doft framledes.

En bra variant kan man tycka om det inte vore för att svenska djurskyddsföreningar skriker rakt ut och tycker att detta är djurplågeri.

Så beslutshavarna i Sverige bör nog börja fundera över hur vi ska skapa ett samförstånd mellan de arter som ska samsas på samma yta. Vi bör fortsatt ha skyddsjakt på varg men vi behöver även bedriva avskräckande beskjutning av vargar, för att lära dem hålla avstånd från tamdjur och människor.

Annons

Annons

Sist men inte minst behöver vi förändra allemansrätten så att vi kan slippa att folk och hundar beträder betesmarker, hagmarker och ytor där våra boskapsvaktande hundar gör sitt jobb.

Bara genom att skapa acceptans och förståelse mellan rovdjur, djurägare, naturen och gemeneman kommer vi att kunna få ut maximalt av den natur och viltvårdförvaltning som bedrivs i landet lagom.

/Anna Eling (L), ersättare i viltförvaltningsdelegationen Dalarna och uppfödare av boskapsvaktande hundar

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy