AnnonsStora Enso Fors Bruk

Så blev Stora Enso Fors Bruk byns knutpunkt och viktiga arbetsgivare – "Det finns framtidstro"

Hållbarhet, delaktighet, pålitlighet och ansvarstagande är värdeord som beskriver Stora Enso Fors Bruk i Dalarna bra. I årtionden har företaget varit ett viktigt nav för Fors som samhälle.
– Det är en perfekt kombination att kunna bo på en liten ort men samtidigt jobba i ett globalt företag med alla spännande möjligheter som det ger, säger Linda Stinessen, avdelningschef för massabruket.

Stora Enso Fors Bruk har en minst sagt rik historia. Bruket har varit samhällets viktiga knutpunkt i flera hundra år tillbaka. Innovation och framåtanda har alltid stått högt på agenda och fortsätter göra så än idag.

De flesta av oss har någon gång tagit en munsbit choklad ur en exklusiv chokladkartong eller bläddrat i en trevlig katalog. Men säkert känner många inte till att det är Stora Enso Fors Bruk som producerat kartongen och omslaget.

Det anrika kartongföretaget har funnits i Fors i sin nuvarande skepnad sedan 1952, men industriverksamhet kan spåras tillbaka ända till 1500-talet.

– Industrin har betytt mycket för många under lång tid och varit en trygg knutpunkt i samhället Fors, säger Johnny Sundström som arbetar som gruppchef anläggningsdata.

Johnny Sundström, gruppchef anläggningsdata, stortrivs på anrika Stora Enso Fors Bruk och framhåller framåtandan och innovationsviljan som viktiga parametrar för bruket.

Brukets ägarhistorik går långt bak i tiden och är idag världens äldsta verksamma aktiebolag. Nyckelåret i den långa företagshistorien är 1952. Då startade Kopparfors Aktiebolag den första kartongmaskinen och sedan 1998 ingår bruket i koncernen Stora Enso.

– Innovation och framåtanda har alltid stått högt i företaget. På 70- och 80-talen gjordes stora investeringar och vi fortsätter på samma spår. Det ger framtidstro, säger Johnny Sundström.

Intresserad av att söka en tjänst, eller kanske traineeprogrammet, på Stora Enso? Klicka här

Fors bruk, med sin anrika historia, är en av världens största producenter av falskartong. Ägarhistorian började 1689 som ett järnbruk, men mycket har självklart hänt genom åren.

I dag vilar företaget på tre segment. Det största är allmänförpackning, så som olika typer av livsmedels- och läkemedelsförpackningar.

Redan 1985 påbörjades den viktiga resan mot en fossilfri ång- och elproduktion för att minska beroendet av olja. 2017 togs det sista steget.

– Det var oerhört produktivt att börja så tidigt och jag känner inte till något företag som lyckats som vi inom vår bransch. Det är otroligt inspirerande att jobba i ett företag vars affärsidé är hållbarhet. De ligger helt rätt i tiden med vad vi vill göra globalt när det gäller klimatförbättringar, säger Linda Stinessen.

"Vi är inte bara ett lokalt bruk utan ett globalt företag med stora samhällsinitiativ", säger Linda Stinessen, avdelningschef massabruket

Linda har arbetat på Stora Enso i fem år och trivs mycket bra.

– Jobbet ger mig spännande möjligheter och utmaningar, och jag tycker det är en väldigt god arbetsmiljö.

Johnny Sundström har 33 år i bagaget och håller helt med.

– Det är ett gott klimat där man ställer upp för varandra. Flexibla arbetstider ger möjlighet till bra balans mellan arbete och privatliv.

Här kan du läsa mer om Stora Ensos syfte och värderingar

I Fors bor det cirka 800 personer och en stor andel arbetar i fabriken.

– Industrin har såklart bidragit till att det finns skola, affär och annan viktig samhällsservice, säger Linda Stinessen.

Stora Enso Fors Bruk har som mål att bli världsledande inom cirkulär ekonomi.

Framtiden för Stora Enso i Fors ser mycket ljus ut. Under kommande år kommer det att öppnas möjligheter och arbetstillfällen för duktiga tekniker, operatörer och ingenjörer bland annat.

– Vi sätter kravprofilen just nu på kommande medarbetare. Vi är inte bara ett lokalt bruk utan ett globalt företag med stora samhällsinitiativ, berättar Linda Stinessen.

Och när det gäller hållbarhet fortsätter resan.

– Där ger vi oss inte. Vi ska göra fler förbättringar och också titta på hur vi kan bli ännu mer fossilfria, till exempel i våra transporter och hur vi kan inspirera våra underleverantörer. Vi vill ta ansvar i hela värdekedjan, säger Linda Stinessen.

Här finns mer information och kontaktuppgifter till Stora Enso Fors Bruk

Fors Bruks historia:

2020: Nya divisionen Packaging Materials skapas där Fors Bruk ingår.

2017: Fors Bruk blev 100 procent fossilfria i sin ång- och elproduktion.

2015: Transformation från traditionell kartongtillverkare till ett tillväxtföretag för förnybara material.

1998: STORA och Enso går samman.

1995: Stora Fors AB.

1991: Kopparfors byter namn till Stora Billerud Fors AB.

1989: Division Carton Board bildas.

1988: STORA 700 år.

1988: Kopparfors AB.

1987: STORA övertar Papyrus, division Kopparfors bildas.

1981: Papyrus Kopparfors AB.

1952-1984: Kartongmaskin byggs.

1946: Kopparfors köpte bruket.

1943: Fors Skogar AB.

1915: AB Fors Bruk.

1896-1949: Östanfors Sulfitfabrik.

1689-1926: Järnbruk.

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och Stora Enso Fors Bruk och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Avesta Tidnings redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan