Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Daladrömmen

Gabriel Ehrling Perers: Vackra hem i Avesta och människorna som bor där – välkomna till ”Daladrömmen”

Gabriel Ehrling Perers är chefredaktör och utgivare på Avesta Tidning. Det här är hans krönika.

Annons

Avestas politiker har länge haft en vision om ett ökat invånarantal. 25 000 Avestabor till år 2020, hette det. Ja, fram till år 2020 då det inte riktigt blev så... 

Genom åren i spalterna har det hänt att jag skojat en del om politiska visioner, men jag erkänner: Det är upplyftande att Avesta ökat i invånarantal (för första gången på riktigt sedan jag föddes!). Men samtidigt är jag skeptisk till att det är någon större skillnad på att vara 20 000 eller 25 000. Dagens 23 000 känns väl som en trevlig siffra?

Men precis som för en dagstidning gör det en del för självbilden att inte tappa (i befolkning respektive upplaga). Och ambitionen att visa vad det är som gör det härligt med att bo just här, den ställer jag helt upp på! 

Annons

Många är de kronor som i kommuner med oroande befolkningsutveckling lagts ner på att försöka förstå vad det är som får människor att bosätta sig på en plats och inte en annan. 

Annons

Mycket handlar så klart om jobben. Men inte allt. På senare år har allt fler forskare och tyckare i ämnet pekat på att människor flyttar till andra människor. För att ha nära till vänner och familj. Och inte minst flyttar till utsikten om ett bättre liv, med bra boende nära natur och en vardag utan onödigt knussel. Här har Avesta givetvis en stark konkurrensfördel! (Den insikten bjuder AT kommunen på – helt gratis!).

Vi bor i en vacker del av världen. Och när man spenderar en hel del tid längs vägarna inser man att det inte bara är naturen som är vacker – utan också hemmen. Många lägger stor energi och möda på att skapa sina egna drömhem här i södra Dalarna.

De flesta läsare har nog en uppfattning om vad det rör sig om för hem. De där gårdarna och villorna som man åker eller går förbi och som får en att vrida på nacken och tänka ”Undrar vem som bor där, hur de tänkt och vad som driver dem?”.

När jag har tillresta vänner på besök – som jag mött på universitet, tidningsredaktioner eller bara över en kall öl någon annanstans i landet – händer det att vi tar till begreppet ”Daladrömmen”. Lite på skämt, men också på allvar. 

För det är något särskilt med Dalarna, inte minst de södra delarna. Och det är alls inte bara vi som bor här som tycker så. Det räcker med att titta på priserna för fritidshus för att förstå att många gärna letar sig in på rätt sida gränsen, hellre än att få en smak av tillvaron i Västmanland, Gästrikland eller Örebro.

Annons

Annons

Vi har djupa skogar, nästan som i Norrland, och samtidigt bördig jord. Vi har älven och sjöarna. Och precis som namnet "Dalarna" antyder har vi både berg och dalar. Vi bor nära befolkningstätare områden, men kan samtidigt gå ut om kvällarna under stjärnklar himmel och riktigt höra tystnaden (en språklig motsägelse man måste uppleva för att förstå).

Alla människor har drömmar om hur de vill leva sina liv. Det om något är inneboende mänskligt. Avesta är en utmärkt plats för ett tappert försök att nå den! Så den här artikelserien handlar om just det. Om drömmar. Om drömhem. Om "Daladrömmen" här i södra Dalarna.

Några drömmer om att bo i en stor villa vid vattnet med plats för både biljardrum och bibliotek, andra om ett modernt lyxhus med swimmingpool, takkronor i plexiglas och guldkromade kranar i badrummet. För en del handlar det om att hitta den exakt rätt sirliga tapeten i rätt nyans för att komma så nära originaltapeten i 1800-talstorpet som möjligt.

Att (dala)drömmarna ser olika ut är lika naturligt som att vi människor gör och är det. En del tycker att trädgården är viktigast av allt, andra lägger all energi inomhus och låter ängen breda ut sig. Mina kolleger och jag har pratat mycket om det här. Om Avestabor med både drömmar och ambitioner. Som skapat något spännande och som vi vill berätta om.

I dag publiceras första delen i artikelserien "Daladrömmen". En gång i veckan tänker vi glänta på dörren till något spännande hem och låta er möta människorna som bor där.

(P.s. Kom gärna med tips via e-post till familj@avestatidning.com)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy