Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Region Dalarna lämnar inte ut kommunlista på coronaoffer – får kraftig kritik från lagexpert: ”Finns ingen grund för att hävda patientsekretess”

Region Dalarna vill inte lämna ut uppgifter om hur många som dött i covid-19 i de olika enskilda kommunerna i länet. Sjukvården hänvisar till patientsekretessen.

– Det håller inte. Om uppgiften är statistisk och avpersonifierad så är den en offentlig, säger Olle Lundin - professor i förvaltningsrätt vid Uppsala Universitet.

Text

Professor Olle Lundin anser att regionen måste enligt offentlighetsprincipen lämna ut uppgifter om hur många som dött och smittats i enskilda dalakommuner. Det bryter inte mot patientsekretessen. Kollagefoto: Mikael Wallerstedt och Lars Dafgård

Annons

Enligt Folkhälsomyndigheten har ett 80-tal personer dött i Covid-19 i länet sedan i mars. Nära 700 har konstaterats smittade. I sociala kontakter spekuleras det hur många som dött och smittats i de enskilda dalakommunerna. Denna tidning har försökt få ut uppgifterna för varje enskild kommun i länet. Region Dalarna har valt att inte låta ge ut dem. Regionen hänvisar till att det hotar patientsekretessen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan