Annons

Annons

Annons

Emma Höen Bustos

ledare liberalDalarnas län

Emma Höen Bustos
Emma Høen Bustos: Ta av dig den gula västen Greider – den värsta typen av socialdemokrati är den populistiska

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Göran Greider är sedan 1999 chefredaktör för S-tidningen Dala-Demokraten.

Bild: Katarina Östholm

Annons

De senaste månaderna har Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider antagit en mer stridslysten retorik (än vanligt).

Samhällskollapsen stundar. Allt är den andres fel. Flyktingar, storbolag och den liberala medieeliten utgör ett hot mot verklighetens folk.

Med anekdotiska betraktelser målar Greider i en ledare i Dala-Demokraten den 13/2 upp en bild av ett Sverige i kaos, utan att belägga ett enda påstående med siffror eller statistik.

LÄS ÄVEN:

Göran Greider: Det empatilösa våldet

Annons

För kunskap, det är tydligen ett borgerligt påhitt. Att vara på "folkets sida" innebär numera att vara antiintellektuell: "Jag har förvånat mig storligen över att så pass många på vänsterkanten är så förtjusta i begreppet bildning ", skriver Greider i en ledare i vänstertidningen Dagens ETC. "Strunta i djupsinnet!", råder han den svenska vänstern. Nu är det högafflar, hån av eliter och gula västar som gäller.

Annons

Hyllningar av "den konservative arbetaren" som slår tillbaka mot överheten varvas med förakt mot tjänstemän, politiker och journalister. Att han själv tillhör gräddan av den "elit" han klankar ner på verkar mindre viktigt.

Greider drar sig inte för att späda på det hat som underminerar själva demokratins fundament. I en recension av Anders Borgs memoarer beklagar sig chefredaktören över att vänstern inte har kommit på så "bra öknamn" på de "elitgrupper" som styr Sverige som högerpopulisterna har.

Greiders största problem med högerpopulismen verkar inte huvudsakligen vara dess förakt mot oberoende institutioner, dess nationalchauvinism eller konservatism i sociala frågor – utan att kraften i dessa sympatier inte har kanaliserats till vänstern.

Inbäddat innehåll

Annons

Syftar Greider med "eliten" kanske på försvarsminister Peter Hultqvist (S) eller EU-parlamentariker Johan Danielsson (S), som ges fritt spaltutrymme på ledarplats i Dala-Demokraten? Nej, eliten tillhör ju per definition de där andra.

Annons

"Det är de högt utbildade, framför allt de disputerade, de som kyligt tar fram fakta och underlag, kort sagt de marknadsliberala ingenjörerna som Borg älskar. Politisk bakgrund spelar då ingen roll", skriver han i recensionen av Borgs bok i Aftonbladet.

Ja, visst är det hemskt med opolitiska tjänstemän med ekonomutbildning på en plats som Finansdepartementet? Och till råga på allt en finansminister som är utbildad i ekonomi? Gud bevare svenskarna.

I stället hyllar Greider den före detta finansministern Gunnar Sträng (S) som "utan problem kunde lyfta en karmstol med en hand runt nederdelen av ett ben.”

Innebär det här att Greider nu sållar sig till den jantelagsvänster som föraktar utbildning, intellektualitet och ambitioner? Tro inte att du är något bara för att du skaffar dig en utbildning, det som räknas i livet är att kunna lyfta en karmstol med en hand.

Vad hände med den vänster som såg bildning och intellekt som nycklar till arbetarklassens frigörelse? Som anordnade studiecirklar för kuvade fabriksarbetare som aldrig fick chansen att gå färdigt skolan?

Visst måste även "eliten" hörsamma LO-väljarnas raseri, men det går alldeles utmärkt att ta människors missnöje på allvar utan att anamma den polariserande retorik och svartvita verklighetsuppfattning som är på god väg att bli norm i väljargruppen.

Framtidstro skapar bättre samhällen, inte missnöje, förakt och hopplöshet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan