Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Viktigt att bostadsbyggande inte inkräktar på friluftslivet – jag ser möjligheter i Uvbergsviken

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Vi kan både tillskapa bostäder och behålla naturen” skriver Sören Hellberg (C), i en replik. Foto: Jerry Brodin/montage

Annons

Replik: Detaljplanen för Uvbergsviken har funnits med i kommunens bostadsbyggnadsplaner under många år. Det har varit delade meningar om hur man ska väga det allmännas intresse för att säkerställa mark för bostadsbyggande och friluftslivets behov av en orörd natur med motionsspår och strövområden. Centerpartiet har den uppfattningen att det är viktigt att bostadsbyggande inte inkräktar på friluftslivet. Jag tog initiativet och bjöd in alla ledamöter och ersättare i fullmäktige till en information inför fullmäktigemötet 12 juni förra året. Tjänstemän från stadsbyggnadskontoret fanns på plats för att svara på frågor. Intresset var inte stort – det kom tre personer och Bosse Bjurman var inte en av dem. Vid behandlingen i fullmäktige blev det återremiss för att se om det skulle kunna finnas en möjlighet att finna en lösning som båda sidor kan vara nöjda med. Som en del i detta arbete kom vi fram till att ett besök tillsammans med tjänstemän kanske skulle göra att vi hade bästa möjliga underlag för att i kommande beslut finna en bra lösning. Ganska naturligt att det var vi som sitter i majoritet som gjorde besöket. Inget hindrar oppositionen att göra besök tillsammans med tjänstemän.

Annons

Annons

Demokrati innebär att det är majoriteten som slutligen tar ansvaret för beslutet. Det må vara 51 eller 60 procent då räcker inte 49 procent – det måste även Bosse inse.

Jag träffar många personer som vistas ute i vår härliga natur. Många undrande över vad som händer med byggnadsplanen vid Uvbergsviken. Men det är inte några 100-procentiga för eller emot byggnadsplanen. Det finns dock ett gemensamt mål – tillgången till motionsspår och skog måste säkerställas. Det finns flera förslag om hur det ska lösas och de förslagen kommer vi politiker att få ta ställning till när ärendet kommer upp i fullmäktige.

Kan vi hitta en sådan lösning har vi uppfyllt de krav som vi i Centerpartiet avsåg att säkerställa i tidigare inlagor. Vi kan både tillskapa bostäder och behålla naturen.

Jag möter ofta frågan om hyreslägenheter som är efterfrågade bland de äldre som bor i Torsång och som gärna kan tänka sig bo vid Uvbergsviken. Behovet blir mer påtagligt då trygghetsbostäderna som planeras byggas vid Gylle och Matsknuts flyttas framåt på grund av överklagningar och förseningar.

Jag ser möjligheter i Uvbergsviken – försök även du Bosse – så hittar vi en lösning.

Sören Hellberg

Företräder centerpartiet i kommunfullmäktige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan