Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Prioritera mindre skolor och klasser i Borlänge – tryggheten är a och o för inlärningen!

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Skolorna borde profileras pedagogiskt. Och här skulle byskolor vara en tillgång. Mindre klasser och mindre skolor skulle minska på assistentbehoven och dess kostnader.”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Jag hade stora förhoppningar om att Borlänges skolpolitik skulle drivas till det bättre i och med att Liberalerna spräckte den gamla majoriteten. Visst händer mycket bra och det skall lyftas.

Men att lägga ner skolan i Idkerberget för att man tror sig spara nån krona var mindre bra istället för att utveckla den och utmaningarna är mångt mycket större och behöver åtgärdas och det snarast. Segregationen kan inte lösas genom skolan utan bör byggas bort. Snart är varje grön plätt i de centrala delarna bebyggd. Varför inte bygga mer i byarna? Och utveckla dessa? I stället för att lägga ner byskolor och därmed avfolka bygden?

Annons

Annons

Tryggheten är a och o för inlärningen!

Därför bör små enheter prioriteras i de lägre åldrarna (f-3). Skolor om cirka 250 elever borde skapas. Skolorna borde profileras pedagogiskt. Och här skulle byskolor vara en tillgång. Mindre klasser och mindre skolor skulle minska på assistentbehoven och dess kostnader.

På 4-9-enheterna kan man ha 4 klasser i samma årskurs och därmed cirka 600 elever.

Dessutom bör en rejäl satsning på fritids göras. För att öka tryggheten. Där bör man se över likvärdigheten.

– Maxtak för elevgruppernas storlek avdelningsvis.

Hur kan vi tro att det går att undervisa i en grupp på 60-80 elever? Det skulle aldrig en lärare i grundskolan acceptera. Ett maxtak på 50 elever per avdelning är rimligt.

– Reglerad planerings och reflektionstid – reglera att lärare i fritidshem ska undervisa i fritidshem eller ha rastaktiviteter (och inte vara vikarie, elevassistent och resurspedagog)

– Anpassade lokaler. Vilken annan lärare skulle acceptera att undervisa i en hall, ett kök eller i kapprummet?

Ja, som sagt det finns mycket kvar att göra!

Henrik Anderson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan