Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Prioritera frisk luft och AC - för Borlänge kommuns livskvalité!

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För Irene Widlund Bjurman (M) är livskvalitén för Borlänge kommuns äldre och arbetande viktig - lidandet i sommarens värme måste få ett slut! Foto: Christian Larsen, Sylvia Kjellberg

Annons

Jag, som politiker för Moderaterna, är bekymrad över att Borlänges äldre- och funktionshindersboenden inte är bättre rustade för sommarvärmen.

Det är med beklämdhet jag läser att personalen och de boende lider i värmen - även detta år. Lite frisk luft och kyla endast i gemensamma utrymmen tack vare en fläkt eller ett portabelt AC-aggregat räcker inte till. Ledningens svar angående detta tycker jag, även det, är beklämmande.

Annons

En fastighet som är så gammal som Åkershem borde ha varit uppgraderad för länge sedan med ny teknik och ventilationssystem med inbyggd AC - även till de boendes rum, termostatstyrd för varje enskild lägenhet. Borlänges kommunala fastigheter följer dock inte med i tiden. De är slitna, dåligt underhålla och i allmänt dåligt skick.

Annons

Att säga att de boendes hem är deras egna hyreslägenheter och att fastighetsvärden inte kan göra något i en enskild persons lägenhet låter mycket konstigt i mina öron. Ja, de boende hyr men en fastighetsvärd brukar genomföra uppgraderingar och reparationer kontinuerligt i en fastighet som är över 50 år gammal. Lägenheterna borde alltså, sedan lång tid tillbaka, ha varit termostatstyrda när det gäller såväl värme som kyla.

Jag läser också om arbetsmiljöproblemen för de anställda - att det blir värre i värmen, till exempel när de ska duscha många äldre. Värmen blir olidlig när det redan är varm. Men det finns hjälpmedel även för detta!

På marknaden finns idag det bland annat en duschrobot som heter "Poseidon". De boende kan använda denna själva för att underlätta duschningen eller få hjälp av personalen - ett ypperligt hjälpmedel som borde finnas på varje boende. I Borlänge har vi dock inga sådana ypperligheter.

Detta är precis sådant jag som Moderat politiker vill införa. Jag vill satsa på livskvalité för de boende och en arbetsmiljö som går att arbeta i för de anställda. Långpass i värmen på 15 timmar - hur kan man arbeta på det sättet år 2019?

Annons

Det måste gå att få till bättre arbetsscheman. En industriarbetare som arbetar skift är på arbetet i 8 timmar. Varför provar man inte samma modell inom vården?

Annons

Vårt Moderata oppositionsråd Agneta Nyvall frågade på kommunfullmäktige i maj hur det gick med den utlovade kylan på våra boenden. Svaret vi fick var inte tillfredsställande - varken för de boende eller arbetande. Svaret lovade också att det senast 2022 ska finnas AC eller kyld tilluft på alla boenden. De skulle inte förhasta sig utan tänka långsiktigt och inte göra fördyrande kortsiktiga investeringar.

Ändå ska kommunfastigheter inför sommaren 2019 ha köpt in 10 stycken kylaggregat med en kapacitet av cirka 30 kvm vardera med en kompletterande beställning av ytterligare 10 stycken enheter som ska täcka cirka 40 kvm. Dessa ska endast användas i gemensamma utrymmen.

Man vill alltså fortfarande inte installera kylsystem för hela hus inklusive bostadsytorna och lägenheterna - kyleffekten kan då uppfattas av de boende som drag menar man.

Det går för långsamt och det är för ineffektivt.

Jag vill ändra på detta - våra skattepengar ska användas till dem som behöver hjälp i livets alla skeenden. Frågan om livskvalité för våra äldre är viktigt för mig som politiker. Jag är i opposition men med detta vill jag säga att jag gör allt jag kan för att förändra till det bättre.

Irene Widlund Bjurman (M), 2:e vice ordförande Omsorgsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan