Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Socialdemokraterna isolerar nyanlända i bidrag - Borlänge kommun behöver moderat politik

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Socialdemokraterna hjälper inte nyanlända när de delar ut 100 miljoner i bidrag - snarare tvärtom. Det bidrar snarare till att de kommer längre bort från samhället och arbetsmarknaden." Det skriver Feasl Alyas (M) som kommer med Moderaternas förslag för integration och hur människor ska komma ut i arbete. Foto: Christian Larsen, Arkivbild

Annons

Vi Moderater har förslagen på hur Borlänge kommun kan effektivisera integration, sänka kostnader och få ut människor snabbare i egen försörjning.

Har man flytt från Syrien, Afghanistan eller Irak - då har man en oerhört stark inneboende känsla av att kunna klara sig själv. För att kraftfullt förbättra integrationen krävs förslag och reformer som tar en självklar utgångspunkt i människors egen förmåga. Ju snabbare människor kan påbörja en praktikplats eller ett arbete och uppnå egen försörjning, desto snabbare kommer de in i det svenska samhället och i den svenska arbetsmarknaden.

För Moderaterna är det en självklarhet att alla som är arbetsföra ska jobba och måste komma in på den svenska arbetsmarknaden. Att få ut människor snabbare i egen försörjning gör att kostnaderna sänks för Borlänge kommun då vi Borlängebor betalar över 100 miljoner bara i socialbidrag.

Annons

Annons

Moderaterna har viktiga konkreta och realistiska förslag. Dessa förslag från Moderaterna och andra oppositionspartier, som kan förbättra integrationen, har Socialdemokraterna hittills inte visat något intresse av - det är anmärkningsvärt och beklagligt.

Jag själv tycker också att socialdemokraterna är ett hot mot integrationen då de gör det svårare för nyanlända att komma in på den svenska arbetsmarknaden. De vill att alla ska ha en högskolutbildning. Det vill vi också - men alla kan inte ha en högskolutbildning. Det beror helt enkelt på att alla inte kan eller att vill jobba istället för att plugga i många år när man i själva verket kanske inte har gått i skolan i sitt hemland.

Socialdemokraterna har isolerat nyanlända i olika bidrag och i utanförskap från det svenska samhället.

Socialdemokraterna hjälper inte nyanlända när de delar ut 100 miljoner i bidrag - snarare tvärtom. Det bidrar snarare till att de kommer längre bort från samhället och arbetsmarknaden.

Jag vill veta varför socialdemokraterna inte vill att folk ska jobba och stå på sina egna ben. Jag vill veta varför de behandlar nyanlända som om de skulle vara små barn. Jag vill veta varför de vill ta hand om dem tills de går i pension.

Det var inte så att man fick bidrag i Irak, Syrien eller andra länder. Alla jobbade och försörjde sig själva. Det finns inga bidrag att söka eller få. Alla jobbar och försörjer sina familjer - det var en skam för de som inte jobbade. Tyvärr har Socialdemokraterna gjort dessa människor, när de kommit till Sverige, väldig lata och isolerat de i olika bidrag. Detta påverkar även deras barn negativt.

Annons

Folk flyr från krig och helvete och för att de ska glömma det elände som de har gått igenom. Det bästa alternativet för dessa människor är att komma ut på ett jobb och träffa andra människor - så glömmer de bort det som har hänt och allt krig de har varit med om.

Annons

Att låta dem sitta hemma kan bidra till att man istället tänker på allt elände - det resulterar i utanförskap och bidrar till att man inte lär sig språket.

Snälla Socialdemokrater, låt dem vara - de klarar sig bra om ni inte lägger er i deras liv.

Socialdemokraterna är både oroliga för att människor står på sina egna ben och oförmögna att inse värdet i att få ut nyanlända i yrkeslivet.

Vi Moderater i Borlänge som vill tar ansvar och vill bidra till en bättre integration undrar vad Socialdemokraterna väntar på. Vi behöver fler och bättre verktyg för att kunna göra det som behövs - för att både hjälpa människor på professionell såväl som mänskligt nivå. Men också för att lösa kommunens demografiska utmaningar.

Alla, inklusive nyanlända, behöver omgående en obligatorisk aktivitet på 8 timmar om dagen för att närma sig det svenska samhället och den svenska arbetsmarknaden. Det behövs också en godkännande grundutbildning i samhällsorientering med fokus på lagar, regler, normer, föräldraskapsutbildning och svenskaundervisning.

Vi Moderater vill:

• Att alla ska jobba så fort de kan.

• Införa en lära-svenska-praktik med lägre lön.

• Utveckla fler stimulanser som rot och rut för att inkludera nysvenskar på arbetsmarknaden.

• Öppna upp arbetsmarknaden och göra det enklare och lättare att anställa.

• Ställa konkreta och tydliga krav på de arbetsföra tills dess att de får ett jobb.

• Den som har arbetsförmåga ska kunna ta det jobb som finns under tiden.

Feasl Alyas (M), Ledamot i Arbetsmarknad- och socialnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan