Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Borlänge kommun brister i elevhälsan - vi måste ta ungas psykiska ohälsa på allvar!

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Jag har själv engagerat mig politiskt bland annat för att jobba med ungas hälsa. Ett bättre samarbete mellan skola, fritidsorganisationer, socialen och sjukvården tror jag kan göra skillnad." Det skriver Max Nordin (C). Foto: Johnny Fredborg, pressbild

Annons

Skolinspektionen har påpekat brister i elevhälsan i Borlänge kommun. Det är bra att det uppmärksammas! Vi behöver verkligen tänka till om hur vi kan ge unga bättre möjligheter till stöd när de mår dåligt. Men också hur vi bör jobba bättre förebyggande.

Det är helt klart att den psykiska ohälsan har ökat bland unga. Förklaringen, om du läser på Folkhälsoinstitutets hemsida, är stress. Framförallt stress i skolan. Tjejerna mår dessutom sämre än killarna.

Annons

Annons

Vart fjärde år görs en undersökning av skolbarns hälsovanor. Där kan man se att de flesta mår ganska bra i mellanstadiet. 88 procent av flickorna och 93 procent av pojkarna är nöjda med livet. Om man frågar hur många som har problem med exempelvis huvudvärk, magont, nedstämdhet och sömnsvårigheter så svarar 41 procent av flickorna och 30 procent av pojkarna att de har minst två sådana besvär mer än en gång i veckan.

Sedan blir det snabbt värre för tjejerna. Bland 15-åringar har 62 procent av flickorna återkommande problem jämfört med 35 procent av pojkarna.

Så här får det inte fortsätta! Vi måste ta ungas hälsa på mycket större allvar. Och vi måste ta unga människor på större allvar.

Hur många av alla som fattar beslut i dag lyssnar egentligen på hur unga tänker? Vi behöver mer tid i skolan för att prata om hur vi mår, hur vi kan hjälpa och hur vi kan stötta varandra. Vi behöver fler möjligheter att prata med någon som kan ge råd – innan problemen växer sig så stora att vi blir sjuka.

Jag har själv engagerat mig politiskt bland annat för att jobba med ungas hälsa. Ett bättre samarbete mellan skola, fritidsorganisationer, socialen och sjukvården tror jag kan göra skillnad. Ungdomsmottagningen är ett exempel som behöver utvecklas. Ett nytt sätt att jobba på kommer säkert också locka personal till vår elevhälsa!

Annons

Vi behöver fler unga som är med och ger synpunkter och förslag. Med mer kunskap och engagemang kan vi ge unga i Borlänge en bättre chans att må bra!

Max Nordin (C), ersättare Socialnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan