Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Folkets oro ska tas på allvar - Dalarna måste tuffa till kampen mot gängkriminalitet och skjutningar!

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Dalarnas högskola måste vara med och utbilda framtidens poliser, Dalarnas poliskår behöver fler kollegor och satsningarna på brottsförebyggande åtgärder såväl som hårdare straff måste blir fler, skriver kommunalrådet Jan Bohman (S) och riksdagsledamoten Roza Güclü Hedin (S). Foto: Jerry Brodin, Henrik Montgomery/TT, Arkiv

Annons

Alla ska ha rätt att känna sig trygga i Dalarna. Tyvärr ser vi dock skjutningar, droghandel och bilbränder kopplade till gängkriminalitet alldeles för ofta. Det görs upp på öppen gata - ibland sorgligt nog med dödlig utgång. Människor skräms till tystnad och vågar inte vittna. Den här utvecklingen är totalt oacceptabel - men den går att vända på med rätt politik.

Vi tycker att det är bra att den socialdemokratiskt ledda regeringen gör en stor polissatsning. Det känns lovande att polisen får 7,3 miljarder mer att röra sig med än de själva hade önskat och att regeringen har lovat att 10 000 fler poliser ska anställas till 2024. Att rekordmånga studenter har sökt och blivit antagna till Polishögskolan är också positivt.

Annons

Det allvarliga läge som har uppstått, med två dödsskjutningar på bara ett halvår, gör dock att vi förväntar oss att Dalarnas högskola nu blir en seriös kandidat till att få vara med och utbilda nästa generation poliser.

Annons

Vi vill också se att dessa 10 000 blivande poliser erbjuds en anställning även utanför storstäderna - speciellt i Dalarna. Dalarna är ett stort län med få poliser. Trycket är dessutom extra stort då Dalarna är Sveriges fjärde största län för turism. Polisen i Dalarna gör ett fantastiskt arbete men de behöver fler kollegor! Läget är allvarligt och vi förväntar oss att regeringen ser till att Dalarna får sin beskärda del av de nya poliserna.

Rekryteringen till gängen ska stoppas med många olika åtgärder - sociala insatser, en skola i världsklass och fritidsaktiviteter som är tillgängliga för alla. Men det krävs också skärpta straff. Socialdemokraterna har till exempel höjt straffen för narkotikabrott, våldsbrott och grovt vapenbrott. Den som idag påträffas med ett laddat vapen på stan riskerar att inte få komma hem på två år. Det blir automatisk häktning.

Vi vill se att det blir lättare att kameraövervaka brottsutsatta platser - något som har visat sig vara effektivt på andra platser i landet. Det hjälper polisen i brottsutredningar och höjer tryggheten på våra gator.

Vittnen ska också våga berätta. Idag skräms många till tystnad och polisens arbete försvåras. Därför ser vi positivt på att den socialdemokratiskt ledda regeringen vill utreda hur man kan stärka stödet till vittnen och hur deras trygghet kan öka. Nu hoppas vi att denna utredning kommer igång så att vittnen med stort civilkurage känner sig trygga och så att de som försöker göra Dalarna otryggt hamnar bakom lås och bom.

Annons

Den oro vi känner måste tas på allvar. Därför förväntar vi oss satsningar på polisen och att krafttag tas mot gängkriminalitet och skjutningar. Vi förväntar oss också satsningar på brottsförebyggande arbete.

Så skapar vi ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige och Dalarna. För att summera - vi måste vara tuff mot brottsligheten men också tuff mot brottslighetens orsaker.

Jan Bohman (S) Kommunalråd Borlänge

Roza Güclü Hedin (S) Riksdagsledamot från Falun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan