Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Anledningarna är många till att bosätta sig på Borlänges landsbygd - nedlagda skolor är inte en av dem

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Alla betalar samma skatt, alla ska då ha rätt till samma service - ingen Borlängebo ska exkluderas på grund av att de bor på en plats som styrande i kommunen inte tycker är värd att satsa lika mycket på. Det skriver SD Borlänge. Foto: Kajsa Thorp Backlund, Pressbild

Annons

Sverigedemokraterna i Borlänge anser att en levande landsbygd är grunden för ett samhälle där alla människor ska kunna leva och bo där de själva vill. Därför är en samlokalisering, eller snarare en nedläggning av Idkerbergets skola, inte ett bra alternativ för att vår landsbygd i Borlänge ska fortsätta leva och frodas.

Det finns anledningar till att människor väljer att bosätta sig ute på landet flera mil från en stadskärna. Många väljer landsbygden för att de själva är uppvuxna där och vill ha lugn och ro. Eller för att de vill ge sina barn en tryggare och mer stabil uppväxt. Andra kanske aldrig någonsin har bott på landet men har tröttnat på det som staden erbjuder av otrygghet och stress och vill istället ge sina barn en chans till en uppväxt som de själva kanske inte fick.

Annons

Många är orsakerna till varför man vill bo ute på landet - och dessa orsaker är inte på något sätt sämre än de som får människor att vilja leva inne i centrala Borlänge. Man kan ju då undra varför dessa grupper av människor ska ställas mot varandra, som nu gjorts i Borlänge kommun.

Annons

I och med att alla betalar samma skatt, oavsett var de bor i kommunen, har alla också rätt till samma service. Alla har rätt till skolor, förskolor, äldreboende, hemtjänst, affärer, busstrafik och så vidare. Ingen Borlängebo ska exkluderas på grund av att de bor på en plats som styrande i kommunen inte tycker är värd att satsa på lika mycket som de centrala delarna.

En levande landsbygd måste ha en bra och vettig kommunal service och där ingår inte nedläggningar och samlokaliseringar av skolor ute på landet. Vilken skola står på tur nästa gång? Vilken by kommer att drabbas av spar-ivern?

När Idkerbergets skola är borta kommer själva Idkerberget att sakta tyna bort i och med att få människor kommer att bosätta sig där eller bo kvar. Det påverkar även andra byar runt om i kommunen då ingen som vill bo på landet någonsin kommer att kunna vara säker på att de får valuta för sin skattepengar. De väljer då bort att bo på landet till förmån för boenden i en växande stadskärna - och då eventuell vantrivsel.

Ett levande Borlänge med levande byar och landsbygd är en förutsättning för att vår kommun skall vara ett attraktivt ställe att bo kvar på samt flytta till. Vi i Sverigedemokraterna Borlänge kommer aldrig att ge upp vad gäller att ha fungerande skolor och förskolor ute i kommunens byar. Dessa byar ska också vara platser som folk stannar kvar på och inte flyttar från på grund av bristande och dålig kommunalservice.

Kent Forschner-Hell, ordförande och gruppledare SD Borlänge

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan