Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Borlänge - Sveriges ekologiska spjutspets

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Att vara klimatsmart ska inte vara svårt. Det ska vara så enkelt som att äta ett bra mellanmål på fritids eller på äldreboendet i sommar", skriver Jan Bohman (S) och Elina Brodén (Mp). Foto: Pressbild Socialdemokraterna, Tomas Oneborg/SvD/TT

Annons

Borlänge ska bli en av de bästa miljökommunerna i Sverige. En attraktiv kommun med hållbara transporter, en giftfri miljö samt närodlad, ekologisk och klimatsmart mat.

Varje dag serveras ungefär 10 500 portioner mat på Borlänge kommuns förskolor, skolor och äldreboenden. Det nationella målet för 2030 är att 60 procent av maten ska vara ekologisk. I Borlänge kommun serveras redan 62 procent ekologisk mat till våra barn och äldre. Vi är en av bara fem svenska kommuner som redan har klarat målet vilket gör Borlänge till en av kommunerna som har tilldelas titeln ”Sveriges ekologiska spjutspetsar 2019”.

Annons

Annons

I vår strategiska plan har vi Socialdemokrater och Miljöpartister, tillsammans med Liberalerna, Centerpartiet och Omsorg för alla, bestämt att vi under mandatperioden ska jobba för att ”vi ska ha ett miljömässigt hållbart Borlänge så att vi lämnar över en bra miljö till framtidens generationer”. För att uppnå det målet är det viktigt att jobba med mer klimatsmart mat och för att våra borlängebor ska få mer ekologiskt på sina tallrikar.

I ett nytt utvecklingsarbete som påbörjades av kommunen våren 2019 började man räkna och visa på hur stor klimatpåverkan varje måltid ger. Vi vill på så sätt kunna underlätta för borlängebon att på sikt göra val som gör skillnad för klimatet.

Borlänge är nu en av Sveriges fem bästa kommuner när det gäller ekologisk mat. Vi kommer dock fortsätta att ta fighten för att våra barn och äldre ska få såväl nyttig som klimatsmart mat. Nu höjer vi ribban – under 2019 är målet att uppnå minst 65 procent ekologisk mat i de 10 500 portioner som serveras i kommunen dagligen.

Vägen dit kommer att bli tuff men för ett hållbart Borlänge så ska mat inte bara mätta magen utan också vara miljövänlig, närodlad och ekologisk. Vi väljer att värna om miljön och livskvalitén för våra borlängebor. Att vara klimatsmart ska inte vara svårt. Det ska vara så enkelt som att äta ett bra mellanmål på fritids eller på äldreboendet i sommar.

Jan Bohman (S) Kommunalråd

Elina Brodén (Mp) Kommunalråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan