Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Liberalerna ska vara en relevant politisk kraft som tar ansvar för att utveckla hela Sverige

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Liberalerna behöver förändras. Liberalerna ska vara en relevant politisk kraft som tar ansvar för att utveckla hela Sverige och som tar tag i verkliga samhällsproblem. Ett land där vi har ett världsledande företagsklimat och den vassaste klimatpolitiken, där en kunskapsskola ger alla barn och unga chansen att lyckas, där rättsstaten fungerar för alla samt där det lönar att anstränga och utbilda sig så att vi har råd med en stark välfärd oavsett var du bor i landet. För att allas livschanser ska tas till vara krävs en politik som är lika orädd för tillväxtpolitik som för välfärdssatsningar.

”Liberalerna ska vara en relevant politisk kraft” skriver Erik Ullenhag, en av partiledarkandidaterna för Liberalerna, tillsammans med åtta L-politiker i Dalarna, bland andra Anna Elin och Ximena Eling. Foto: David Rydell/Ragna Fahlander/Henrik Montgomery/TT/montage

Annons

Runt om i vårt land känner många att det var bättre i går och att det blir sämre i morgon. Svensk politik måste förändras för att möta och lösa samhällsproblem. Bara så skapar vi framtidstro i hela landet.

Annons

Liberalerna hade en gång en stark frisinnad tradition som byggde på människor som var engagerade i olika folkrörelser. Det gav vårt parti en stark ställning både i städerna och på landsbygden, något vi förlorat idag. Vi vill återuppväcka den frisinnade traditionen och se styrkan i gamla och nya folkrörelser. Politiken är inte allt. Civilsamhällets kraft måste utnyttjas för att bygga Sverige starkare.

Det är tack vare internationellt framgångsrika exportföretag i Dalarna och Sverige som vi har ett välstånd att fördela. Förutsättningarna för företag ska vara minst lika bra i Sverige och i Dalarna som i våra konkurrentländer eller i övriga delar av landet. För Dalarna och Sverige är den svenska skogsindustrin central. Skogen är en av våra basnäringar och bidrar till vår tillväxt och export. Skogen motverkar klimatförändringar och är avgörande för den biologiska mångfalden. I skogen finns många av framtidens miljö- och klimatsmarta material. Men på senare år är det många skogsägare som känner frustration. För skogsägare är det självklart att bruka sin skog med förnuft. Det man äger värnar man. Men istället känner man att äganderätten ifrågasätts. Tilliten till ansvariga myndigheter har försvagats. Det behövs nu omtag. Det måste stå klart att äganderätten till skogen ska värnas. Rättssäkerheten måste stärkas och markägare måste få den ekonomiska kompensationen för inskränkningar i ägande- och brukanderätten de har rätt till.

Annons

Annons

Liberalerna måste lägga mer tid på miljö- och klimatfrågorna. Det är avgörande för våra barns framtid. Forskning och teknikutveckling liksom grön skatteväxling är vägar fram. Fossila bränslen måste bort men under tiden vi ställer om behöver vi också ta hänsyn till de olika förutsättningar som råder i olika delar av landet. Bensinskatten ska inte höjas utan i stället bör vi till exempel pröva om vägavgifter kan införas på sträckor där det redan idag finns goda alternativ till bilen, till exempel mellan Stockholm och Uppsala. Reseavdraget behöver konstrueras på så sätt att det är mer gynnsamt på landsbygden där kollektivtrafiken inte är lika välutbyggd som storstäderna. Att tågen går i tid och att flaskhalsar åtgärdas är avgörande för Dalarna men också klimatet. Hela Sverige måste kunna utnyttja digitaliseringens möjligheter och man ska lita på att posten också levereras.

Bara genom att ta fram lösningar på verkliga samhällsproblem kan vi nå förändring och framtidstro. Här behövs ett starkt liberalt parti som arbetar långsiktigt. Istället för kortsiktiga och spektakulära utspel behöver vi tillsammans uthålligt föra fram en liberal berättelse som väljarna kan känna igen sig i. Som Barbro Westerholm brukar säga: Politik är som ett maratonlopp. Och då kan vi inte agera som om det handlar om ett hundrameterslopp.

Erik Ullenhag, partiledarkandidat Liberalerna

Anna Eling Ordförande Liberalerna Hedemora

Annons

Martina Elfström, andre viceordförande Liberalerna Dalarna

Maud Pettersson Ordf. Liberalerna Falun

Maria Bergström, Liberalerna Rättvik

Birgitta Gustafsson, gruppledare Liberalerna Säter

Jonna Stenberg Vice ordförande Liberalerna Säter

Yousef Hussin Vice ordförande Hedemora

Ximena Eling Ordförande Liberala ungdomsförbundet Dalarna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan