Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: E16 är en livsnerv för Västerdalarna – lägg ner tankarna på generell hastighetssänkning

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Vi vill understryka att E16 är en Europaväg och ska behandlas som en sådan. Det är inte en tredjeklassens skogsväg” skriver Jan Bohman (S), Fredrik Jarl (C), Stina Munters (C) och Hans Unander (S). Foto: Arkiv/Fredrik Sandberg/TT

Annons

Ökad säkerhet på våra vägar är något som behöver prioriteras. Oavsett om man åker bil, cyklar eller på annat sätt tar sig fram i trafiken ska man kunna känna sig säker. Varje förolyckat liv är ett liv för mycket. Därför är vi positiva till att Trafikverket arbetar med att höja trafiksäkerheten. Dock vänder vi oss kraftfullt mot att den enda trafiksäkerhetshöjande åtgärden som Trafikverket föreslår för E16 från Djurås och västerut är en hastighetssänkning. För oss är det helt oacceptabelt.

E16 är en viktig väg för Västerdalarna. På den färdas människor som ska till och från sina arbeten. Våra företag är beroende av att kunna transportera sig själva och sina varor längs med vägen. Till det kommer alla turister som är på väg till och från Dalarna och våra besöksnäringar. E16 är en livsnerv som man måste kunna ta sig fram på, såväl tryggt och säkert, som snabbt.

Annons

Annons

Restiden för arbetspendling och andra viktiga resor har stor betydelse när människor väljer var det vill leva och bo. En generell hastighetssänkning kan därför inte vara lösningen. Tvärtom behövs det trafiksäkerhetshöjande åtgärder som snarare ger möjlighet till en hastighetshöjning även västerut. På samma sätt som det nu är på gång åtgärder på E16 mellan Borlänge och Djurås samt förbifart Yttermalung.

Vi vill understryka att E16 är en Europaväg och ska behandlas som en sådan. Det är inte en tredjeklassens skogsväg. E16 förbinder Bergen och Gävle och är ett viktigt stråk, framförallt för godstransporter och arbetspendling mellan norra Mellansverige och den tillväxtstarka Oslo/Gardermoenregionen. Vägen har också stor betydelse för turisttrafiken och möjliggör fortsatt utveckling av tätorter och landsbygd längs sträckan.

Vi vänder oss alltså inte emot att förstärka trafiksäkerheten E16. Tvärtom. Vi är mer än gärna med och bidrar med förslag på åtgärder och deltar i diskussioner kring vad som kan göras för att förhindra olyckor och rädda liv. Vi ser också gärna att Trafikverket krokar arm med oss för att öka godstrafiken på Västerdalsbanan och att åter få igång persontrafik på järnvägen. En sådan åtgärd skulle minska belastningen på E16, öka trafiksäkerheten och förbättra pendlingsmöjligheterna för Västerdalarna.

Annons

Så låt oss i stället sätta oss ner och diskutera konkreta åtgärder som kan genomföras och lägg ner tankarna på en generell hastighetssänkning som ”lösning”. Västerdalarna förtjänar bättre än så.

Jan Bohman (S) kommunstyrelsens ordf. Borlänge

Fredrik Jarl (C) kommunstyrelsens ordf. Gagnef

Stina Munters (C) kommunstyrelsens ordf. Vansbro

Hans Unander (S) kommunstyrelsens ordf. Malung-Sälen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan