Annons

Annons

Annons

Annons

EU-valet i Dalarna 2019

Debatt
Debatt: Vargfrågan kräver politiker som vågar göra jobbet både i riksdagen och i EU

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”På EU-nivå vill vi att art- och habitatdirektivet ses över så att vi säkerställer möjligheten för en regional rovdjursförvaltning” skriver Fredrick Federley, Peter Helander och Daniel Bäckström (C). Foto: Paul Kleiven/TT

Annons

Vargen och EU verkar inte gå ihop i debatten. Det har blivit en sanning att det är EU:s fel att vi inte kan förvalta våra rovdjur som vi vill. Visst ligger det en hel del i att regelverket är krångligt och administrativt men det handlar också minst lika mycket om hur Sveriges arbete med att efterleva reglerna går till. Vill vi få till något resultat så krävs det politiker som vågar och vill göra jobbet både i riksdagen och i Europaparlamentet för att få till en lösning som funkar.

Många är politikerna som säger sig vilja ha en mer regionaliserad rovdjursförvaltning men det är få som är redo att göra det arbete som krävs. Centerpartiet fick 2013 i riksdagen igenom grunden för den regionaliserade rovdjursförvaltningen. Det är också vi som tar enskilda möten med EU-kommissionen för att på riktigt lösa de problem som finns. Vi måste sluta att skylla ifrån oss på någon annan och se till att arbeta ordentligt med frågan tills vi når en hållbar lösning.

Annons

Annons

I Sverige måste politiken se till att prioritera det lokala inflytandet mer. För EU-rätten ger möjlighet till jakt på våra rovdjur så som varg. Men de besluten måste beredas på ett korrekt sätt. Myndigheterna har att ta fram ett bra underlag för beslut och regeringen har att se till att myndigheterna har förutsättningarna att göra det. Så sent som för några veckor sedan kom ett viktigt förhandsavgörande från EU-domstolen rörande vargjakt i Finland där man konstaterar att det finns möjlighet för vargjakt så länge myndigheterna bereder besluten på ett ordentligt sätt. Det är tydligt att svenska politiker inte bara kan skylla på EU. Vi måste också vara redo att rätta till de brister vi har här hemma. Vi måste också se över dagens tre förvaltningsområden för varg och med mål att de görs om till ett förvaltningsområde. Uppdelningen i tre förvaltningsområden innebär att mellersta förvaltningsområdet och i synnerhet Värmland och Dalarna får en orimlig stor del vargpopulationen i landet. Hänsyn borde också tas till det samlade rovdjurstrycket eftersom Värmland och Dalarna även hyser andra rovdjur.

På EU-nivå vill vi att art- och habitatdirektivet ses över så att vi säkerställer möjligheten för en regional rovdjursförvaltning. Fram tills dess så arbetar vi med att tydliggöra hur implementering ska se och förtydliga hur de möjligheter till vargjakt som finns ska kunna användas.

Centerpartiet kommer alltid att prioritera resultat framför text på plakat och vi kommer inte ge oss förrän vi har en vettig rovdjursförvaltning på plats.

Fredrick Federley EU parlamentariker från Dalarna

Peter Helander Riksdagsledamot Dalarna

Daniel Bäckström Riksdagsledamot Värmland

Annons

Annons

Till toppen av sidan