Annons

Annons

Annons

Annons

EU-valet i Dalarna 2019

Debatt
Debatt: Ett demokratiskt och fredligt EU där vi gemensamt tar ansvar? Du väljer vägen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Du har bestämmandet i din hand. Vill du fortsatta ha ett demokratiskt och fredligt EU där vi gemensamt tar ansvar och kämpar för allas lika värde” skriver Claes Söderberg Göran Engström, Centerpartiet Dalarna. Foto: Pressbild Centerpartiet/montage

Annons

Spelar EU någon roll? Datum kan representera privata händelser. De kan även representera stora, avgörande historiska brytpunkter.

Den 8 maj 1945 tystnade kanonerna i ett till förtvivlan sargat Europa. Miljoner och åter miljoner människor hade mist sina liv. Otaliga miljoner andra var traumatiserade och skadade för livet.

Den 27 januari 1945, ett annat datum att aldrig glömma. Röda armén nådde då fram till den mänskliga ondskans epicentrum, dödsfabriken Auschwitz.

Den 23 juli 1952 bildade sex länder den Europeiska kol- och stålgemenskapen för att förhindra ytterligare ett i raden av förödande krig som likt pesten följt oss i fotspåren.

Detta är grunden till dagens Europeiska Union. Grundmotivet är fortfarande det samma. Fred. Antalet medlemsstater har dock vuxit till 28.

Annons

Unionen har hittills tjänat oss väl – sedan 74 år råder fred mellan de länder som ständigt offrat sina unga generationer på slagfälten.

Annons

Men vår union handlar även om den fria rörligheten. Att du ska kunna utbilda dig och bo var du vill, med vem du vill. Att företag fritt kan sälja varor och tjänster. Jobben i Dalarna och i synnerhet i Ludvika och i Smedjebacken är starkt beroende av EU. Även våra mindre företag kan växa tack vare EU.

Vill du fortsatt ha ett demokratiskt och fredligt EU där vi gemensamt tar ansvar och kämpar för allas lika värde? Att vi tillsammans motverkar miljöförstöringar och klimatförändringar. Att vi gemensamt tar ansvar för de människor som flyr från dagens och morgondagens konflikter. Att vi gemensamt tar ansvar för ett jordbruk som inte orsakar antibiotikaresistens. Något som redan i dag orsakar dödsfall och som inom en snar framtid riskerar göra det i en omfattning vi bara kan ana. Många gånger på grund av ett till synes obetydligt sår. Operationer som i dag ses som ren rutin riskerar bli omöjliga att genomföra.

Vill du att vi gemensamt satsar på forskning för att lösa olika problem?

Men inte bara små sår kan vara fatala. Även ideologiska infektioner riskerar orsaka skada i form av demokratins fall. Vi kan se denna form av infektioner i en lång rad EU-länder och tyvärr även i Sverige. Dessa krafter vill under sina nationalistiska och antidemokratiska fanor i grunden splittra EU. Desinformation i form av överdrifter och rena lögner. Utmålandet av grupper som ett hot mot den förment homogena nationen, är några av de metoder som nyttjas. Andra metoder är att underblåsa det hat, förakt och rena hot som inte bara grasserar i sociala medier utan även är något som vi möts av på gatan.

Annons

Annons

Landvinningar måste hela tiden värnas. Att läsa om hur flera stater i USA i dagarna stiftat antiabortlagar där inte ens graviditeter orsakade av incest och våldtäkt är motiv nog för abort är hårresande. Speciellt i vetskap om att det även i Sverige finns krafter som vill inskränka kvinnors rätt att bestämma över den egna kroppen.

Inte heller freden är oss för alltid given – den måste vårdas likt en rar blomma.

Den 26 maj är ett mycket viktigt datum – då väljer du vilken väg EU ska ta.

För att vi fortsätt ska kunna att arbeta för ett demokratiskt och fredligt EU behöver vi Centerpartiet och våra kandidater som Fredrick Federley och Emma Wiesner få ditt mandat.

 

Claes Söderberg, ordförande Centerpartiet Ludvika/Grangärde

Göran Engström, ordförande Centerpartiet i Smedjebackens kommun

Annons

Annons

Till toppen av sidan