Annons

Annons

Annons

EU-valet i Dalarna 2019

Debatt
Debatt: Vi står redo att driva på för ett jämställt och klimatvänligt Europa

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I maj firar vi att det var 100 år sedan förslaget om kvinnors rätt att rösta gick igenom i riksdagen. Samma vecka som vi högtidlighåller den svenska demokratin är det också val till Europaparlamentet. Valet till Europaparlamentet är ett viktigt jämställdhetsval.

”Europa ska vara en kraft för kvinnors möjligheter och rättigheter” skriver debattörerna från Liberala kvinnor, Cecilia Elving, Jessica Hellström, Monica Lundin och Anna-Maria Norén.

Bild: TT

Vi ser hur populistiska och kvinnofientliga partier växer sig starka. Deras politik går ut på att kvinnans viktigaste uppgift är rollen som moder och hennes främsta och enda arena är familjen.

Detta är inte bara en kvinnofientlig politik. Det är ansvarslöst i en tid där den globala konkurrensen är mycket tuff och Europa behöver en tillväxtvänlig politik. Europeiska jämställdhetsinstitutet (EIGE) uppskattar att förbättringar av jämställdheten skulle öka EU:s BNP med nästan 10 procent till 2050.

Annons

Annons

För oss liberala feminister är det självklart att kämpa för att kvinnor ska få större makt över sina egna liv. Europa ska vara en kraft för kvinnors möjligheter och rättigheter. Vi ser fyra viktiga områden för att öka friheten för Europas kvinnor:

1. Förbättra kvinnors möjlighet att arbeta

Större makt över sitt eget liv förutsätter egna pengar. Fler förskolor, bättre äldreomsorg och en skattelagstiftning som gör det gynnsamt att arbeta är nödvändigt för att Europas kvinnor ska kunna kombinera familjeliv och karriär. Europa har inte råd att ha världens mest välutbildade hemmafruar!

2. Stoppa handeln med kvinnors kroppar

Kvinnor och flickor utgör 95 procent av alla rapporterade fall av trafficking i EU. Trafficking rör sig över landsgränser och därför behöver EU en gemensam polis och åklagarmyndighet som kan jobba i hela EU och samordna brottsutredningar.

3. Stå upp för kvinnors rätt till sin egen kropp

Kvinnors hälsa och sexuella och reproduktiva rättigheter hotas när nationalistiska krafter vinner mark. När Trump drar in biståndet till alla organisationer som jobbar med familjeplanering, måste EU stå upp för tillgången till abort och sexuell och reproduktiv hälsa både i bistånds- och utrikespolitiken och internt i EU:s medlemsländer. Alla i EU ska ha rätt till jämlik vård oavsett kön eller sexuell läggning.

 4. Satsa på klimatet – för jämställdhetens skull

Annons

Klimatförändringarna slår hårdast mot världens allra fattigaste och en majoritet av dem är kvinnor. EU måste ta ett större ansvar. Inför en europeisk koldioxidskatt, avveckla kolkraften och öka klimatbiståndet.

Annons

Den 26 maj bestämmer du vilket Europa du vill se. Vi liberaler har kämpat för kvinnors rättigheter i 200 år. Idag står vi redo att driva på för ett jämställt och klimatvänligt Europa, som ger både män och kvinnor möjlighet att bestämma över sin egen framtid.

 

Cecilia Elving (L)

Ordförande Liberala Kvinnor

Jessica Hellström (L)

Ordförande Liberala Kvinnor Dalarna

Monica Lundin (L)

Kommunalråd Borlänge, EU-kandidat plats 7

Anna-Maria Norén (L)

Vice ordförande Liberala Kvinnor Dalarna                                                                                                                                      

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan