Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Luckra upp vetorätten och ge EU starkare klimatmuskler

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Hur ska unionen kunna bli en trovärdig global aktör om Polen tillåts lägga ribban för EU:s klimatpolitik? Ska polska kolgruveintressen få styra över våra barnbarns hälsa och välbefinnande?” skriver Maria Weimer, kandidat till Europaparlamentet (L). Foto: Jessica Gow/TT

Annons

Tusentals unga strejkar för klimatets skull. En ny generation ställer krav på att vi politiker ska agera. Och de har rätt i att det är bråttom. Vetenskapen bedömer att vi har tio år på oss att minska klimatutsläppen, om vi misslyckas blir konsekvenserna skadliga för livet på jorden.

Ett konkret exempel på hur förändrat väder påverkar vår vardag fick vi i somras när Sverige härjades av skogsbränder. Många av oss ställde upp som frivilliga i brandsläckningsarbetet. Själv bidrog jag i mina hemtrakter kring Sveg.

Torka och extremväder kommer att bli vanligare fenomen i takt med att temperaturen på jorden stiger. Klimatförändringarna är långt mer konkreta nu än bilder på vilsna isbjörnar. Nu finns de i vår vardag här i våra hemtrakter, in på bara skinnet. 

Annons

Gränsöverskridande problem måste lösas med gränsöverskridande samarbete. EU är vårt absolut bästa verktyg för att minska klimatutsläppen.

Annons

Det gemensamma klimatarbetet har under de senaste åren lidit av allvarliga blockeringar. Ett fåtal länder motsätter sig framsteg och gemensamma lösningar. Vetorätten i ministerrådet blir allt mer destruktiv.

EU behöver starkare muskler. Liberalerna vill luckra upp vetorätten så att fler beslut kan fattas med kvalificerad majoritet. Vi tror att det är nödvändigt för att EU ska kunna utvecklas. Det gäller framför allt i frågor om miljöbeskattning och en gemensam koldioxidskatt.

Hur ska unionen kunna bli en trovärdig global aktör om Polen tillåts lägga ribban för EU:s klimatpolitik? Ska polska kolgruveintressen få styra över våra barnbarns hälsa och välbefinnande?

Liberalernas miljöpolitik bygger på principen att förorenaren ska betala. Miljöskatter behövs för att straffa skadligt beteende.

Om vetot mot miljöskatter luckras upp finns större möjlighet inte bara för en europeisk koldioxidskatt utan även för en EU-skatt för flygets utsläpp. Sverige har gått före med en nationell flygskatt men om den ska bli effektiv måste flygets utsläpp kosta lika mycket i hela unionen.

Om människan fortsätter sprida plast i haven i samma takt som idag kommer vi att ha mer plast än fisk i haven år 2050. Liberalerna vill se en bindande målsättning om att all plast i EU ska vara återvinningsbar senast 2030 och vi stödjer ett förbud mot vissa engångsartiklar av icke-återvinningsbar plast. Plasten i haven är en katastrof för allt liv i vattnet.

Vi behöver ta ställning till vilken väg vi vill att EU ska ta. Liberalerna är övertygade om att fler beslut behöver fattas med kvalificerad majoritet för att EU-samarbetet ska kunna utvecklas. Klimatförändringarna är en alltför stor framtidsfråga för att låsas fast i långbänk av medlemsländernas vetorätt.

 

Maria Weimer

Kandidat till Europaparlamentet (L)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan