Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Tjej- och kvinnojourerna har gått på knäna – nu ökar vi stödet till deras ovärderliga arbete

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Den ofrihet som drabbar många kvinnor, med bland annat hedersförtryck och psykisk och fysisk misshandel i hemmet, kräver krafttag” skriver debattörerna från Centerpartiet i Dalarna.

Bild: TT

Annons

Tjej- och kvinnojourerna i våra kommuner gör en enormt viktig skillnad för de kvinnor och barn som tvingas lämna den plats där de borde vara som tryggast – sitt hem. Oftast av det sorgliga skälet att de under allt för lång tid misshandlats av den person de borde vara som tryggast tillsammans med – sin närmast anhörige. Vi välkomnar nu satsningen på dessa viktiga verksamheter, som Centerpartiet drivit fram i vårbudgeten.

Den ofrihet som drabbar många kvinnor, med bland annat hedersförtryck och psykisk och fysisk misshandel i hemmet, kräver krafttag. Det krävs mer pengar – men också politisk handling och ett ledarskap som ser till att prioritera de här frågorna.

Här har Centerpartiet gjort, och fortsätter nu att göra, skillnad. Detta tack vare att vi länge sett hur Tjej- och kvinnojourerna har gått på knäna trots att deras insatser är ovärderliga för utsatta kvinnor och bestämt oss för att göra skillnad.

Annons

Annons

Att de 100 miljoner kronor som redan finns avsatta för statsbidrag till Tjej- och kvinnojouren nu tack vare arbetet med vårbudgeten höjs med ytterligare 40 miljoner, innebär att såväl resurser som möjligheter stärks för alla dem som sliter för att våra Tjej- och kvinnojourer ska verka för att ge de utsatta kvinnorna och barnen tryggheten och styrkan åter.

– För våra kommuner har Tjej- och kvinnojourerna en viktig roll i att ge de som behöver fly från sina hem en plats för att få stöd och hjälp mitt i en hemsk situation, säger Kjell Tenn (C) och Mikael Thalin (C) kommunalråd i Älvdalens respektive Orsa kommun.

– Tjej- och kvinnojouren utgör en säkerhetsventil för alla de kvinnor som far illa i ett förhållande. Jag har själv varit med och återstartat Kvinnojouren i Malung och den är jätteviktig och behövs verkligen för att ge kvinnorna en fristad och lugn i en jobbig situation, säger Pär Kindlund (C), vice ordförande i kommunstyrelsen i Malung-Sälens kommun.

Medan vi i Dalarna nu fortsätter att verka för – och hoppas – att behovet av denna typ av verksamhet snart kan bli ett minne blott, kan vi se att satsningen kommer att göra stor nytta för de som drabbas av att behöva fly från sitt eget hem och för de som varje dag sliter för att få dem att känna hopp igen.

 

Sofia Jarl, Ordförande Centerkvinnorna

Annons

Joanna Stridh, Ordförande Centerkvinnorna i Dalarna

Mikael Thalin (C) Kommunstyrelsens ordförande, Orsa kommun

Anna Hed (C) Kommunstyrelsens ordförande, Mora kommun

Annons

Fredrik Jarl (C) Kommunstyrelsens ordförande, Gagnefs kommun

Kjell Tenn (C) Kommunstyrelsens ordförande, Älvdalens kommun

Annette Riesbeck (C) Kommunstyrelsens ordförande, Rättviks kommun

Stina Munters (C) Kommunstyrelsens ordförande, Vansbro kommun

Joakim Storck (C) Kommunstyrelsens ordförande, Falu kommun

Kristina Lundgren (C) Kommunalråd, Hedemora kommun

Hans Johansson (C) Kommunalråd, Säter kommun

Pär Kindlund (C) Vice ordförande i kommunstyrelsen, Malung-Sälens kommun

Annons

Annons

Till toppen av sidan