Annons

Annons

Annons

Ishockey

Hockeypuls expert tippar – här är lagen som överlever direktkvalet: "Blir inte av med den magkänslan"

Daladramat, slaget om Siljan eller lillebror mot storebror.
Kalla det vad du vill.
Direktkvalet är här och Hockeypuls redaktör har sorterat ut vinnarlagen.
– Timrå och Leksand, säger Adam Johansson.

Text: 

Får Lucas Nordsäter och hans Leksand jubla på nytt i direktkvalet mot Mora? Det säger i alla fall Adam Johanssons magkänsla och den har varit att lita på hittills under SHL-kvalet. Foto: Ulf Palm/TT

Annons

Små marginaler, tätt mellan matcherna och viktigt med en bra start. Välkommen till skedet av säsongen där klyschor blir verklighet och där det nästan spelas hockey dygnet runt.

Hockeypuls redaktör Adam Johansson lever mitt i bubblan.

– Det känns som att man är vaken två-tre veckor i sträck den här tiden på året. Man tänker hockey när man vaknar, man tänker hockey när man somnar. Däremellan är det träningar, matcher och efterspel till det som hände dagen före. Det finns inte utrymme till något annat, säger han.

Hockeypuls har hårdsatsat på SHL-kvalet i år med studiosändningar och en extremt närvarande bevakning. Dina intryck så här långt?

– Precis som alla andra är jag förvånad över att Oskarshamn slog ut AIK. Bevisligen spelar det ingen roll vad man byggt upp som allsvensk serieledare i sex månader när man möter ett lag som maxat formen som IKO gjort nu de senaste veckorna.

Annons

Annons

– Det är klart att Oskarshamn har seriens bästa målvaktspar i Rifalk och Åhman, men man försvarar sig bra över hela banan. Backsidan är spelskicklig men ganska lätt och kort. Istället har man forwards som tar ett stort defensivt ansvar och det gör laget väldigt kompakt centralt. Oskarshamn ser likadana ut hela tiden egentligen och den konsekvensen imponerar.

Hur ska Timrå luckra upp det?

– Någonstans finns det en nivåskillnad mellan lagen. Nyckeln för Timrås del blir att komma in i matchtempot direkt och skaffa sig ett momentum tidigt i serien. Då kan det bli en bekväm resa, men går det till sju matcher svänger pendeln oftast över till det allsvenska lagets fördel. Det har historien lärt oss, säger Adam Johansson.

– Allt handlar ju om att hantera den mentala anspänningen. Det klarade Modo mot Vita Hästen 2015, men inte mot Leksand året därpå. Jag tror att Timrå fixar det, men det kommer att bli målsnåla matcher och målvaktsvalet kan bli avgörande.

Får Niklas Svedberg stå mot Oskarshamn eller väljer Fredrik Andersson att satsa på Victor Brattström? Timrås målvaktsval kan bli avgörande, tror Adam Johansson. Foto: Erik Mårtensson/TT

Mora-Leksand då? Du förutspådde daladerby i direktkvalet redan innan slutsspelsserien och nu är vi här?

– Ja, och den derbyduellen känns faktiskt hetare än i fjol. Båda lagen är bättre. Mora har ett spetsigare lag i år med en ruggigt bra förstalina och en klassmålvakt i Juvonen, samtidigt som Leksand har ett mer homogent och tryggare grundspel under Roger Melin. Det är lite som under "Perra" Johnsson 2016, alla ser ut att må bra på isen.

Annons

Annons

Hur bekväma är Mora med att ha Leksand på andra sidan igen?

– Jag tror att de hellre hade mött AIK, faktiskt. Mora har verkligen tagit steg i år och hade nog inte varit här om det vore för alla skadebekymmer under säsongen. Nu möter man ett Leksand som svävar på moln och måste brotta ned dem för tredje gången i det här sammanhanget. Jag vet inte, men...det känns som 3-4 i matcher där Leksand avgör i Jalas Arena. Jag blir inte av med magkänslan för Leksand och den har gått att lita på hittills i det här kvalet.

Förutom din magkänsla, varför ska man följa Hockeypuls bevakning hela vägen fram till avgörandet?

– För att få en så heltäckande bild som det bara går av det här kvalet, med analyser, listor, spelarbetyg, krönikor och kommentarer. Vi kommer att vara påslagna varje sekund, säger Adam Johansson.

"Mora har ett spetsigare lag i år med en ruggigt bra förstalina och en klassmålvakt i Juhonen, samtidigt som Leksand har ett mer homogent grundspel under Roger Melin", säger Hockeypuls expert Adam Johansson. Här tillsammans med Moras assisterande tränare Daniel Hermansson.

Bild: Andreas Lidén

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan